Ammande vägras flyga

Nu protesterar mammor över hela USA

1 av 2 | Foto: Reuters
Ammar i protest Anastasia ammar sonen Diego framför Delta Airlines kontor på Fort Lauderdale Airport i Florida.
RELATIONER

Passageraren Emily Gillette, 27, blev ombedd att lämna flygplanet när hon ammade sin dotter ombord.

Nu protesterar mammor över hela USA.

I går samlades ammande mammor och deras barn vid flygbolaget Delta Airlines kontor på en lång rad flygplatser över hela USA. Ett 30-tal mammor protesterade på Burlingtonflygplatsen i Vermont. De ammade sina barn öppet och höll upp skyltar med budskap som ”Bröst – inte längre bara för att sälja bilar”.

Fick lämna planet

– Det är helt enkelt ofattbart att något sådan här händer 2006, säger Lora McAllister, en av de protesterande mammorna, till AP.

För några veckor sedan blev Emily Gillette och hennes familj ombedd att lämna ett flygplan på Burlingtonflygplatsen, sedan hon ammat sin dotter ombord. Hon har nu anmält Delta Airlines för diskriminering.

Kräver ändring

Nu kräver hon och de protesterande kvinnorna att flygbolag antar en policy som tillåter amning ombord, och att den amerikanska kongressen tar ställning för kvinnors rätt att amma sina barn på arbetsplatser och i offentliga miljöer.

I dag har 38 av USA:s 50 delstater lagar som ger kvinnor rätt att amma i offentliga miljöer. Men blottade bröst är fortfarande ett känsligt ämne i landet, vilket inte minst märktes när ett av sångerskan Janet Jacksons nakna bröst av misstag visades i direktsändning under Superbowl 2004. Händelsen utlöste en proteststorm av oanad styrka.

Aftonbladet