Morfar gillar ena barnet mer - vad kan vi göra?

RELATIONER
Foto: Ablestock
Vad gör man när man märker att barnens morfar ägnar mer tid åt ett av barnen?

Vi har två helt underbara barn men får problem då vi träffar barnens morfar. Han favorisera ett av dem. Hur ska man som förälder göra tycker du? Jag ser ju att vårt andra barn ibland märker det och nog undrar varför det är så.

Vänliga hälsningar E

Nanny AnneLie: Även föräldrar kan känna olika inför sina barn. Ibland kan relationen med det barnet som är mest lik en själv skapa problem. Det viktiga är att man är vuxen situationen och inte gör synbara skillnader. Prata med morfar kring detta. Visa på händelser där ni upplevt att han gjort skillnad och berätta hur ni vill att han gör. Han kanske även har svårt att klara av två barn samtidigt. Att han får tid med ett barn i taget kanske skulle lösa problemet. Börja gärna samtalet med att ni är glada över att han är en engagerad morfar.

Hur kommer dotttern klara den nya förskolan?

Min dotter, 2,5 år, började dagis redan när hon var 13 månader och trivs jättebra. Nu ska hon byta förskola, men hur ska jag berätta för henne att hon snart får nya kamrater och nya fröknar? Har en fråga till: Hur får jag min dotter att ligga mer stilla i sängen? Hon vaknar när hon sparkar mot sängkanten och snurrar runt i sängen.

/Lilla J:s mamma

Nanny AnneLie: Din dotter förstår bra vad du säger, men det är lika viktigt vad du utstrålar. Prata ofta med glädje och inlevelse om flytten, men undvik detaljer. Hälsa på ett par gånger på nya stället. Promenera förbi och visa henne den fina gården osv. Planera en inskolning likt den man gör vid första inskolningen. Be även förskolepedagogerna på hennes nuvarande dagis att prata lite glatt och förberedande kring överflytten. Troligen går det hela bra, ett tryggt barn bär tryggheten med sig. Hennes snurrande i sömnen kommer kanske följa henne hela livet. Det kan även komma och gå i perioder. Se till att hon har en bra säng som tillåter snurrande. Vissa barn söker kanterna så det är ingen ide att ha en jättesäng. Du kan ha madrasserade kanter för att du ska slippa lite av dunkandet.

Måste vi byta till en buss?

Foto: Getty images
Bråk i bilen? Inför tuff tystnadsplikt, råder Nanny AnneLie.

Skriv till mig!

Läs mer: