”Avvisade kvinnor kan få en ny chans”

Ny metod bedömer möjligheten till IVF-behandling

RELATIONER

Det är inte längre bara en kvinnas ålder som avgör huruvida hon kan få behandling vid en IVF-klinik.

Nu finns en metod som säkrare kan avgöra vilka kvinnor som faktiskt har chans att bli gravida, oavsett hur gamla de är.

Foto: Ablestock
Blodprov plus ultraljud ger 80-procentigt säker prognos.

Chansen att bli gravid minskar kraftigt efter 35 och med åldern ökar behovet att eventuellt få hjälp från en fertilitetsklinik för att kunna få barn.

Tidigare har IVF-klinikerna främst använt kvinnans ålder som mått på chansen för graviditet men nu finns ett nytt sätt för att få fram en säkrare prognos.

– Tidigare har vi inte kunnat ge en vettig prognos utan har helt gått på kvinnornas ålder. Nya metoden är inte perfekt men den är bättre, säger Barbro Fridén på Fertilitetscentrum i Stockholm där de börjat använda den nya metoden.

En ny chans för avvisade kvinnor

Metoden, som är utvecklad av brittiska forskare, bedömer hur äggstockarna fungerar. Ett blodprov mäter mängden antimüleriskt hormon och tillsammans med ett ultraljud kan kvinnan få ett 80 procentigt säkert besked om hon kan bli gravid.

– Det här kan visa att en äldre kvinna kanske har en chans att bli gravid, medan en yngre kvinna kanske inte alls har det. Tidigare har vi gått på åldern för att mäta vem som har chans att bli gravid men det är ett trubbigt instrument. Den här metoden kan ge patienter som vi tidigare avvisat en ny chans, säger Barbro Fridén.

Läs mer:

Anna Swantesson