En sked för mamma...

Här är allt lillen får – och inte får – äta

Foto: getty
gott för smått Efter ett år är kostråd inte så många. För spädbarnet finns desto fler råd. Det viktigaste är att undvika salt och honung.
RELATIONER

Små barn kan äta samma mat som vuxna, med små förändringar.

Det kan kännas krångligt att laga egen mat till lillen - men egentligen är det inte mycket man måste tänka på.

Det viktigaste man ska undvika till små barn under ett år är salt och honung. Att maten inte smakar så mycket när man inte saltar ska man inte bekymra sig om.

- Man har ingen saltpreferens man föds, det är något man vänjer sig vid. Använd örtkryddor ocm du vill sätta mer smak på maten, tipsar Ulla-Kaisa Koivisto Hursti, nutritionist på Livsmedelsverket.

Vissa grönsaker – spenat, mangold, bladselleri och rödbetor - kan innehålla för mycket nitrat: undvik!

Lite – men rätt

Socker och alltför stora mängder mjölk är också bra att undvika – inte för att det är farligt i sig, utan för att barnet äter mycket små mängder och då är det viktigt att det blir rätt mat som slinker ner.

Äter barnet för mycket socker riskerar det att bli mätt och rata nyttigare mat – och så är det förstås dumt att vänja sig vid för söta smaker. Mjölk är fattigt på järn, och äter barnet för mycket mjölkprodukter finns det inte aptit nog kvar för de mer järnrika livsmedlen.

Ingen ransonering på fisk och ägg

Förr fick man höra att små barn skulle undvika ägg och fisk, om det fanns allergi i familjen. Det rådet gäller inte längre.

- Enligt de senaste rönen är fisk och ägg ingenting man ska undvika. Tvärtom, fisk är bra att äta, gärna två eller tre gånger i veckan, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti.

Om man inte fiskar själv eller köper mycket fisk från Östersjön i den manuella fiskdisken behöver man inte heller oroa sig för miljögifter i fisken.

Till och med nötter kan barn få – men bara i mald form. Anledningen till att barn under tre år inte ska äta nötter är inte att de kan bli allergiska, utan för att de är så lätta att få i luftstrupen.

Amma – och ät vad du vill

För ammande mammor är det en lättnad att slippa alla snåriga kostråd som gällde under graviditeten. Plötsligt får man äta nästan vad som helst, bara man äter allsidigt.

Men att hårdbanta är inte att rekommendera när man ammar, eftersom gifter i kroppen då kan frigöras.

- Men den normala viktnedgången är helt okej.

Maria Wångersjö