Tvångsvårdas – mot dataspel

14-åringen skolkade från skolan och satt vid datorn nätterna i ända

Foto: Aftonbladet bild
70 000 i riskzonen 14-åringen isolerade sig nästan helt och satt och spelade hela nätterna. Nu tvångsvårdas han för sitt spelmissbruk – ett beroende som är vanligare än man tror. 20 000 ungdomar är redan drabbade.
RELATIONER

Till slut blev 14-åringens dataspelande okontrollerbart.

Han satt uppe hela nätterna, sov på dagarna och vägrade gå till skolan.

Nu tvångsvårdas han för att bli av med sitt spelmissbruk.

Länsrätten i Vänersborg beslutade att tvångsomhänderta den 14-årige pojken sedan hans föräldrar förlorat greppet om hans dataspelande.

Den omhändertagne 14-åringen ”…deltar inte i några sociala aktiviteter. Han går inte i skolan, isolerar sig och lämnar sällan sitt hem eller sitt rum. Han sover på dagarna och spelar strategispel på datorn på nätterna. Han handlar impulsivt och blir aggressiv när familjen försöker bryta hans mönster och sätta gränser för honom”, skriver länsrätten i sin dom.

Han vårdas nu mot sin vilja på ett behandlingshem. Föräldrarna, som är positiva till att sonen tvångsvårdas, berättar att hans beteende pågått i flera år, och att försök med frivilliga behandlingar har misslyckats.

20?000 är drabbade

Dataspelsmissbruk är vanligare än många tror. En svensk undersökning visar att över 20 000 svenska ungdomar är internetberoende och att 70 000 ligger i riskzonen för att bli det.

– Forskarna är i dag ganska överens om att beroendeliknande tillstånd vid datorspelande är ett växande problem, säger Per Hamid Ghatan, forskare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Sprider kunskap

Han är också styrelsemedlem i föreningen Fair Play, en organisation som bland annat arbetar för att sprida kunskap om dataspel.

– Spelandet når samma delar av hjärnan som missbruk av alkohol eller narkotika, hjärnans så kallade belöningssystem, säger han.

Han understryker dock att dagens ungdomar näst intill måste använda datorer och internet för att hänga med i utvecklingen.

– Men någon slags gräns måste det ju finnas. Och det viktigaste är kanske att vi som föräldrar sitter med vid datorn snarare än förbjuder att den används, säger han.

Gränsen: tre timmar/dag

Thomas Nilsson, vd för Spelinstitutet och ansvarig för Folkhälsoinstitutets stödlinje för spelberoende, säger att en magisk gräns verkar gå vid tre timmars spel/dag.

– Sedan börjar spelarna prata om att det är svårt att sluta, om sömnsvårigheter och att andra intressen slås ut, säger han.

Så gör du…

…och såhär säger läsarna på aftonbladet.se

Läs också:

Olle Castelius