”Vi märker direkt om det kommer att bli jobbigt”

Ny metod kan förhindra plågsamma förlossningar

RELATIONER

På Södersjukhuset i Stockholm testas just ny teknik som på ett tidigt stadium kan bedöma om en förlossning kommer att bli svår.

Genom att mäta mjölksyran i fostervattnet bedöms om det är bäst med ett kejsarsnitt direkt.

Testet kan på ett tidigt stadium mäta om en förlossning kommer att bli lång och jobbig.

Tjugo procent av alla förlossningar på Stockholms sjukhus utförs med kejsarsnitt. Ungefär hälften av dessa är planerade och den andra hälften är akuta, enligt Vårdguiden.

Just nu testas en ny teknik som på ett tidigt stadium kan avgöra om en förlossning kommer att bli lång och jobbig.

– Vi upptäckte att många som gick igenom en lång och svår förlossning hade höga halter mjölksyra i fostervattnet. Det kunde vi mäta på patienterna redan när de kom in hit till kliniken så det märktes på ett tidigt stadium vilka som skulle få det jobbigt, säger förlossningsläkaren Eva Itzel som leder studien.

Livmodern orkar inte jobba

Om försöket på Södersjukhuset blir lyckat kan det leda till att kejsarsnitt utförs direkt, istället för att patienten får ligga i flera dygn och lida – fall som ofta leder till kejsarsnitt i slutändan ändå.

– Det är samma sak som om man har sprungit ett maraton då kroppen är utmattad och full med mjölksyra. Om man märker att det finns höga halter mjölksyra i livmodern så är det ett tecken på att patienten är trött och att livmodern inte orkar jobba, säger Eva Itzel.

Läs mer:

Anna Swantesson