Hela familjen i samma säng

"Onaturligt att små barn sover ensamma"

Byggde ihop sängarna. Maria och Dan i Örebro har surrat ihop fyra sängar - till en, bara för att få sova nära sina barn. "Enda nackdelen är att det är lite jobbigt att byta lakan när sängarna sitter fast i varandra".
RELATIONER

En familj ska sova tillsammans.

Allt annat är onaturligt.

– Det finns väl inget annat däggdjur som låter sina små barn sova ensamma, säger mamman Maria Andreasson, 39.

Därför har de helt enkelt byggt ihop fyra sängar till en enda. På så vis får alla vara nära varandra – utan att det blir trångt.

– Det kändes som det mest bekväma och naturliga. Dessutom fick jag sova mycket mer än om jag skulle springa upp hela tiden, säger hon.

Äldsta sonen Samuel, snart fyra år, har visserligen alternativ att välja på.

Har egen säng

– Han har ett eget rum med en juniorsäng i. Men där sover han bara när han själv har lust. På helt eget initiativ gick han in där och la sig när sängen var ny. Efter två veckor ville han inte mer.

Men det störde inte Maria och pappa Dan, 37. Tvärtom.

– Det är ju helt onaturligt för små barn att sova ensamma. Ett litet barn kan inte veta att mamma och pappa ligger nån meter bort. För barnet kan det lika gärna ligga ute i skogen.

Minstingen Joel, 1, ligger fortfarande intill mamma och sover. Bara Anna Wahlgrens kända ”Sova hela natten”-kur kommer på tal blir Maria upprörd.

– Usch, jag får gåshud när jag tänker på det. Jag förstår inte hur man som förälder klarar av att inte ta upp sitt barn när det skriker. Det skär i hjärtat.

Får turas om

Stör ni inte varandra när alla sover i samma rum då?

– Ja, nu är det ju inte bara barn som låter på nätterna. Min karlslok snarkar ju också, haha. Så här ser jag det: självklart måste man få sova. Men det är inte ungen som ska betala det priset. Då får man turas om som föräldrar iÌ´1;stället, säger Maria.

– Sover Joel hela natten är jag tacksam. Men jag vill inte manipulera fram det.

Fler artiklar i samma ämne:

Björn Solfors

ARTIKELN HANDLAR OM