Vera sover själv

"Två tuffa kvällar sen sov Vera själv"

Foto: Mikael Fritzon
TRYGG I EGEN SÄNG Familjen Olsson i Jönköping avslutar varje dag med en ”familjepuss”. ”Vi älskar gos och mys. Men det ska vara på dagen. På natten ska man sova.”Foto: MIKAEL FRITZON
RELATIONER

Tydlighet. Fasta tider.

Och ett barn som ligger i sin egen säng.

– Vi stör bara varandra när vi försöker sova tillsammans, säger mamma Lotta Olsson, 35.

Dottern Vera, 3, började sova i egen säng när hon var två veckor gammal.

Mest för hennes egen skull.

– För att hon skulle somna gick vi och bar henne en stund varje kväll, för vi trodde att det skulle vara så. Men hon var inte alls nöjd. Så här i efterhand kan vi förstå att hon var störd över att hon inte fick sova själv, säger Lotta.

Fasta sovtider

De använde sig av Anna Wahlgrens ”Sova hela natten”-kur när Vera var fem månader. Då fick hon eget rum, nappen togs bort, hon lades på magen (med andningslarm) och det infördes fasta sovtider.

Efter två tuffa kvällar var det klart.

– Vi tror att det är bra med fasta rutiner, då vet både barn och föräldrar vad som gäller. Det behöver aldrig ifrågasättas, säger Lotta.

Pappa Björn Olsson, 34, var dock lite skeptisk först.

– Jag trodde att fasta tider skulle vara bra för Vera, men lite besvärligt för mig. Det visade sig dock fort att mina dagar blev mycket lättare att planera också. Metoder och rutiner låter lätt uppstyrt och tråkigt, men det ger en utvilad och glad familj med mycket utrymme för humor och bus, säger han.

Nu lägger sig Vera klockan sju på kvällen – och vaknar klockan sju på morgonen.

– Om barn blir upplockade varje gång de vaknar lär de sig att det ska vara så. Ibland behöver vi gå in och lugna henne. Sedan säger vi att det fortfarande är natt och hon somnar om igen, säger Lotta.

Tar ni aldrig över henne i er egen säng?

– Nej, det funkar inte. Det har hänt nån gång. Men då har hon legat och pratat. När hon fortsatt efter tre påminnelser om att det är natt har jag burit in henne till sin säng igen. Och så har hon somnat om.

– Det är så uppenbart att vi stör varandra när vi försöker sova tillsammans.

Sängen ska vara trygg

Vissa menar att man genast ska ta upp ett barn som gråter. Vad tycker ni om det?

– Man lugnar barnet i sängen. För blir man skärrad själv och genast lyfter upp barnet då förmedlar man det budskapet. Sängen ska vara en lugn och trygg plats som man inte ska bli ”räddad ifrån”.

Läsarna om sömnkaoset

Fler artiklar i samma ämne:

Björn Solfors