Därför blir det problem med din tonåring

Foto: Katrin Jakobsen
RELATIONER

Ställ rimliga krav på din tonåring!

Den uppmaningen riktar hjärnforskare till alla tonårsföräldrar. Forskning har nämligen visat att tonårshjärnan är för omogen för att förstå sådant som medkänsla, planering och riskbedömning.

– Du tänker bara på dig själv!

– Du tänker ju inte alls!

– Hur kunder du göra något så dumt?

Känner du igen dig? Många föräldrar sliter sitt hår över hur deras tonåringar beter sig. Men det kan finnas en naturlig förklaring. Amerikanska forskare har nu kommit fram till att tonåringens hjärna helt enkelt inte är mogen för de krav som ställs på dem.

Riskfylld period

De nya studierna visar att hjärnan långsamt mognar från nackloben och framåt. De främre delarna av hjärnan där mentala förmågor som bland annat planering, riskbedömning och medkänsla sitter blir färdigutvecklade först i vuxen ålder.

– Det här är något som man som psykolog misstänkt länge, det märks ju när man arbetar med ungdomar att det saknas behärskning och empati. Det är en riskfylld period i livet, säger Åke Pålshammar, lektor på psykologiska institutet vid Uppsala Universitet.

Pålshammar menar att stressen som många unga människor upplever idag mycket väl kan bero på orimliga krav från samhället.

– Vi vuxna måste kanske acceptera att ungdomar inte fullt ut kan förstå saker som vi anses självklart ur ett vuxet perspektiv. Som att planera, kontrollera, reflektera och förutse effekter, säger Åke Pålshammar.

Råkar ut för problem

Framför allt är det riskbedömningen som brukar bli ett problem för tonåringar. Många ungdomar råkar ut för problem eftersom de helt enkelt inte tänkt på konsekvenserna av sitt handlande, likadant kan de tyckas vara helt uppslukade i sin egen värld utan någon förståelse för eller tanke på någon annan. Egenskaper som kan driva tonårsföräldern galen!

– Att vara självcentrerad är varken ovanligt eller konstigt enligt den nya forskningen, du måste först veta hur du själv fungerar för att i slutändan kunna känna empati för någon annan, menar Åke Pålshammar.

Så tänk på att det kan finnas en biologisk förklaring till att din tonåring slänger igen dörren eller har tagit en sväng med er bil utan körkort.

Nina Johansson