"Hur hinner ni?"

Terri Herrera Eriksson är förundrad över uppfinningsrikedomen

RELATIONER

Årets Formexmässa (fackmässan för design och inredning) avslutades för någon vecka sedan. Återigen presenterades en kavalkad av fantasifulla barnprylar.

Som stol och leksak i ett, gravidbyxa som växer med magen och en kombinerad ryggsäck och bilbälteskudde.

Överhuvudtaget är barnbranschen nedlusad med smarta lösningar. Idag lyckades jag hamna på en sajt som sålde ett specialklistermärke för potträning. Du sätter det svarta klistermärket i pottan. När barnet kissar på det framträder istället ett glatt ansikte. Imponerande!

Eller varför inte köpa en babyhängmatta, barnstol som kan göras om till vuxenpall eller krypvänliga strumpbyxor med halkskydd på knäna?

De flesta grejer presenteras på ungefär samma sätt: ”Jag heter Anna/Charlotta/Maria och är två/trebarnsmamma. När jag var gravid/hemma med barnen insåg jag att det inte fanns någon fin amningströja/bra förvarningslösning/säker barnsäng, så jag satte mig ner och sydde/byggde en. Mina väninnor tyckte det var en jättebra uppfinning och snart var produktionen i full gång.”

Wow. Jag vill få tag på varje persons mejladress och ställa samma fråga: ”HUR HINNER DU?!”

Jag försöker föreställa mig dagsschemat hemma hos en uppfinnare och småbarnsförälder: Sova tre timmar - amma en halvtimme- sova två timmar - ta hand om min förkylda sexåring -uppfinna lite - amma - göra frukost - tvätta - uppfinna lite - steka fiskpinnar – skissa på en prototyp - amma. Men tyvärr lyckas jag aldrig mejla och fråga. Jag hinner tyvärr inte.

Jag har för övrigt själv några idéer till barnprodukter jag saknar:

- Självhäftande babysockor, som inte ramlar av hela tiden.

- Leksaker som går upp i rök efter halvår, istället för att ligga och skräpa precis överallt. (Hemma hos oss känns det snarare som om leksakerna celldelar sig. Får Alba tio prylar i födelsedagspresent ser de märkligt nog ut som 20 efter ett par dagar.).

- Vantar som kommer när man visslar på dem.

- Snabbmakaroner som innehåller hela kostcirkeln.

- Overallsnoddar i slitstarkt material. Visst är det underligt att barnoverallerna är så välgjorda att man säkert kan bestiga Mount Everest i dem, men att snoddarna som ska fästas under stövlarna alltid pajar på nolltid?

Jag ger gladeligen bort alla dessa briljanta idéer till Anna/Charlotta/Maria mot tips på hur man får tid över mellan amning och dagislämningar.

Läs mer:

Terri Herrera Eriksson