Gravid två gånger – på tre veckor

Systrarna Ame och Lia är inte tvillingar, bara födda samtidigt av samma mamma

Foto: WORLDWIDEFEATURES
Två på miljonen De föddes samtidigt, som om de vore tvillingar, men egentligen är Lia tre veckor äldre än Ame.
RELATIONER

LONDON. Ame och Lia föddes samtidigt av samma kvinna.

Men de är inte tvillingar.

Under en treveckorsperiod blev mamman gravid två gånger.

Den stolta modern Amelia Spence åt p-piller när hon blev gravid både en och två gånger. Att två ägg från olika menstruationscykler befruktas är extremt ovanligt.

– Folk blir väldigt förvirrade när jag försöker förklara. Vi har själva svårt att ta till oss att jag väntade två barn som inte är tvillingar, säger Amelia Spence till Daily Mail.

Tre veckors skillnad

Dubbelgraviditeten blev känd när hon undersöktes på ett sjukhus i Glasgow, där hon lever med sambon George Herrity och barnen Jordan och Declan. Ultraljudet visade att inte bara ett, utan två embryon växte i hennes mage.

– Det var väldigt konstigt att se. Ett foster var 12 veckor, det andra tre veckor yngre. Läkaren sa att han aldrig sett något liknande, bara läst om det. De sa till oss att det är en chans på miljonen att något sådant här ska hända, säger hon.

Akut kejsarsnitt

Läkarna oroades över att det mindre fostret inte skulle klara sig.

– När vi tittade på skärmen pekade läkaren ut fostren. Det ena var som en fläck medan det andra hade fyra tydliga lemmar. Varje vecka återvände jag till sjukhuset för att se att allt var okej. Mot slutet av graviditeten var magen så stor att jag knappt kunde röra mig.

Barnen förlöstes med akut kejsarsnitt efter 32 respektive 29 veckors graviditet. Ame vägde då drygt 2 kilo, Lia ganska exakt 3 000 gram.

I dag har flickorna blivit fem månader.

Friska flickor

– Ame såg så liten ut, men det visade sig vara en riktig kämpe. Jag är så glad att flickorna föddes friska, speciellt eftersom läkarna inte trodde att Ame skulle överleva. En dag ska vi berätta för dem om deras ovanliga start på livet, säger Amelia Spence.

FAKTA

DUBBELGRAVID – så går det till

ARTIKELN HANDLAR OM