Stort test: Vinterstövlar

Hälften av stövlarna håller inte tätt

Foto: Aftonbladet Bild
RELATIONER

Hälften av vinterstövlarna höll inte tätt och en stövel började läcka redan efter 180 steg. Det visar Testfaktas test av sju vinterstövlar för barn.

Vintern närmar sig och barnen behöver rejäla stövlar på fötterna. Vilka håller värmen bäst? Och vilka håller tätt? Testfakta har laboratorietestat sju modeller i olika prisklasser och tittat på värmeisolering, andning och vattentäthet.

Testets billigaste stövel är Skopunktens, som kostar cirka 200 kronor, medan den dyraste stöveln från Ecco kostar cirka 800 kronor. ?I årets test blev dyrast bäst. Ecco fick högst sammanlagda betyg, medan stövlarna från Pax och fjolårsvinnaren Coop fick sämst betyg.

Inte anpassade efter svensk vinter

Bäst i test: Ecco

Värmeisoleringsförmågan varierar en hel del mellan de olika stövlarna.

- Utifrån värmeisoleringsförmågan är några av stövlarna mer lämpliga att använda i områden med lite mildare vintrar, men andra passar i kallare klimat, säger Alf Börjesson, projektledare vid laboratoriet IFP Research i Mölndal som har ansvarat för den delen av testet som gäller stövlarna förmåga att hålla barnens fötter varma.

Bäst på att hålla värmen är stövlarna från Skopunkten. Fjolårets totalvinnare Coop är fortfarande bra när det gäller värmeisoleringsförmåga. Däremot är det sämre med vattentätheten och andningen, vilket är orsaken till det låga totalbetyget.

Sämst värmeisoleringsförmåga hade Vikings och Eccos stövlar, som dock presterade bra i de andra båda momenten.

Att vinterstövlar inte bara är bra på att hålla kylan borta, utan också vätan är inte minst viktigt under milda vintrar. Idag är de flesta stövlar lätta kängor i kombinationsmaterial, ofta mocka ihop med olika syntetmaterial.

För att hålla vätan borta finns det nästan alltid ett så kallat membran mellan yttermaterialet och fodret. Membranets uppgift är dels att se till att vattnet inte tränger in till foten, dels att stöveln andas. Det mest kända membranet idag är Gore-tex, som finns i tre av de nu testade stövlarna: Viking, Ecco och Superfit.

För att ta reda hur bra stövlarna är på just andning och vattentäthet lät Testfakta Gore-Tex laboratorium i tyska Feldkirchen svara för den delen av testet.

Laboratorier anses vara ett av få – kanske det enda - som korrekt kan testa andning och vattentäthet efter en simulerad, längre användning av skor och stövlar.

Sämst i test: Coop

För att vara extra säker på att stövlarna testades på ett likvärdigt och rättvist sätt, följde teknikern Anders Uschold på plats hela testet som Testfaktas oberoende kontrollant.

200 000 steg klarade de bästa

För att undersöka hur pass ”vattentåliga” stövlarna är använde labbet en specialdesignad modell av en fot med tolv speciella fuktsensorer som direkt slog larm om stöveln tog in vatten under tiden den var nersänkt i vatten.

För att göra testet extra verklighetsnära användes dessutom en speciell maskin som imiterar hur stövlarna beter sig under gång.

Bäst klarade sig stövlarna från Ecco och Viking med över 200 000 steg. De är dessutom bra på att släppa ut fukt, alltså att andas.

Sämst klarade sig stöveln från Skopunkten, som något överraskande började läcka redan efter 180 steg. Förutom Skopunkten var det tre andra av de undersökta stövlarna, varav en med membran från Gore-tex, som inte klarade testet utan tog in vatten.

Testfakta/Susanne Ståhl