Wow – wilka populära namn

Wilma och William toppar namnlistan

RELATIONER

Det är något wisst med wissa namn.

Wilma och William var populärast bland nyfödda förra året.

Skärgårds-Wilma Ebba Hultqvist spelade Wilma i tv-serien Skärgårdsdoktorn.

De senaste årens storfavorit, Emma, har ramlat ner till en femteplats.

– Folk vill ge barnet ett unikt namn. När man plötsligt upptäcker att Emma har blivit vanligt är det helt naturligt att namnet tappar, säger Berit Sandnes, namnforskare vid Lunds universitet.

Svenska Namns skapare Anders Malmsten är som vanligt först ut med topplistan över de mest populära namnen. Statistiken visar att det blåser förändringens vindar bland landets flickor.

Wilma, Maja, Ella och Julia var förra året vanligare än Emma som legat på förstaplats tolv av de senaste 14 åren.

Ovanligt snabbt

Totalt fick 812 flickor namnet Wilma under 2007, alla stavningar inräknade.

– Det är sällan ett namn når toppen så snabbt. Bakgrunden är så klart tv-serien Skärgårdsdoktorn, namnet blev populärt direkt efteråt, säger Anders Malmsten till alltombarn.se som publicerar listan.

Bland killarna är förändringarna inte lika dramatiska, även om William gått från tredje till första plats. Elias, Oskar och Lukas kommer närmast efter.

– Att ge barnen bibliska namn som Elias, Lukas eller Markus är en trend som varit stark i hela Skandinavien de senaste åren. Jag tror inte att det beror på att folk plötsligt har börjat läsa Bibeln utan kanske det omvända. Nu är dessa namn inte lika tydligt förknippade med religionen längre, säger Berit Sandnes till TT.

Erik främst

Att namn som Wilma och William är populära just nu betyder inte att de är vanliga namn. Enligt SCB:s senaste statistik bär knappt 29 000 svenskar namnet William och det räcker bara till plats 77. På den listan tävlar Erik, Karl, Lars och Anders i en klass för sig.

Wilma finns inte ens med bland de 100 vanligaste kvinnonamnen i Sverige. Den listan toppas av Maria, Anna, Margareta, Elisabeth och Eva.

FAKTA

Namntoppen 2007

Placering 2007 (och 2006 inom parentes)

Flickor:

1 (7) Wilma, 812 stycken

2 (2) Maja, 776 stycken

3 (11) Ella, 764 stycken

Pojkar:

1 (3) William, 1009 stycken

2 (4) Elias, 901 stycken

3 (2) Oskar, 899 stycken

Källa: alltombarn.se

TT