Pojke eller flicka? Så väljer du själv

Aftonbladet avslöjar metoderna som sägs påverka vilket kön ditt barn får

RELATIONER

Håll pungen varm om du vill ha en dotter. En pojke? Pricka in ägglossningen och kör hårt.

Eller - hur är det nu med de gamla skrönorna - kan man verkligen göra ett önskebarn?

En flicka eller pojke. Vad drömmer ni om?

Med modern teknik går det att bestämma kön på bebisen. Kliniker som skiljer på flick- och pojkspermier har blivit big business - i USA finns redan över tusen barn med förutbestämt kön.

Drömmer i smyg

Men ni som bara drömmer i smyg och tänker att det skulle vara roligt om fjärde bebisen blev en tös eftersom ni har tre pojkar - vad kan ni göra för att påverka?

- Jag tycker inte att man ska klåfingra på det som naturen har bestämt. Den spermie som är snabbast är den som ska segra, säger Christina Wahlström, barnmorska och vd på Mama Mia i Stockholm.

Finns det inget man kan göra?

- Man kan försöka ha samlag vid ägglossning om man vill ha en pojke och några dygn före om man vill ha en flicka. Men det är en osäker teknik.

Men om man har fem pojkar och vill ha en dotter ...?

- Det är klart att många par drömmer om ett visst kön, särskilt om man har fler av samma sort. Men man får inte glömma att alla barn är unika, själv har jag två väldigt olika döttrar.

Enligt Christina Wahlström är bemötandet från omgivningen viktigt.

- I stället för att säga ”åh ... blir det en flicka till?”, kan man ju säga ”vad kul att ni ska få barn igen”. Det kostar så lite men betyder så mycket, säger hon.

Åsa Passanisi

ARTIKELN HANDLAR OM