Kaffe kan orsaka missfall

Forskare: Avstå helt från kaffe under graviditetens första fem månader

RELATIONER

Kvinnor som dricker mycket kaffe eller andra drycker med koffein i början av graviditeten löper ökad risk att få missfall, hävdar amerikanska forskare. Redan två koppar kaffe om dagen ökar risken.

Forskarna hävdar att deras studie bekräftar tidigare omstridda rapporter om sambandet mellan koffein och missfall. För att undvika alla risker bör gravida avstå från drycker med koffein under de första fem graviditetsmånaderna, skriver de i en artikel i tidskriften American Journal of Obstretics and Gynecology.

Kritiker av tidigare studier som pekat på sambandet mellan kaffe och missfallsbenägenhet har hävdat att dessa studier blir missvisande, eftersom friska kvinnor med normala graviditeter tenderar att undvika kaffe på grund av illamående.

För att testa hypotesterna följde forskarna vid Kaiser Permanente-institutet i Kalifornien drygt 1000 kvinnor under deras graviditet, skriver AFP. Alla fortsatte att dricka kaffe, med eller utan koffein, i samma utsträckning som innan de blev med barn. Resultatet var otvetydigt, enligt artikeln.

Koffein risk i både kaffe och te

Forskarna fann att risken för missfall ökade i proportion till koffeinkonsumtionen, oavsett om koffeinet fanns i kaffe, te eller andra drycker. Kvinnor som fick i sig 200 milligram koffein eller mer per dag löpte dubbelt så stor risk att mista sitt foster jämfört med kvinnor som undvek koffein överhuvudtaget. 200 milligram motsvarar ungefär fyra deciliter kaffe eller sju deciliter te.

Ian Milsom, professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet, säger till Sveriges Radios Vetenskapsredaktion att resultatet är intressant, men att fler studier behövs.

Trots att vi i Sverige dricker mer än dubbelt så mycket kaffe som i USA är missfallssiffrorna inte större här, säger han. Det ökade andelen missfall i studien kan ha andra förklaringar än koffeinintaget.

TT, Anna Hjalmarsson

ARTIKELN HANDLAR OM