Ska jag ge min dotter en ny katt?

RELATIONER

Jag har en 11-årig dotter som älskar djur. I familjen finns en katt och hon vill gärna ha flera djur men det vill inte jag. Hon blir jättesur när jag säger nej. Hon har visat att hon vill bidra med pengar, sist la hon fram över 2?000 kronor som hon samlat ihop. Hon letar på ”köp o sälj”-sajter efter katter, hundar och hästar.

Förra året dog vår första katt. Dotterns väggar är fulla med bilder, dikter och texter till honom. Hon gråter ofta och skriver hans namn på handen. Julen 2004 miste hon också sin bästa vän i Tsunamikatastrofen. Hon blir lätt sur och skriker mycket. Ibland så mycket att hon till sist gråter för att hon har så ont i huvudet och ibland får hon svårt att andas. Hon är ofta sjuk från skolan och lever sitt liv via datorn. Hos sin pappa är hon en snäll och duktig tös medan hon hos mig är en ”cool” tonåring.

Ska jag ge henne en katt till? Hur ska hon kunna sörja sin bästis?

Nanny AnneLie: Jag är en stor förespråkare av djur i behandling. Att få ta hand om och sköta ett eget djur är en fantastisk känsla. Det finns många bevis för att djur har en lugnande inverkan.

Är hennes intresse stort; stanna inte vid inköpet av en ny katt. Låt henne ta ridlektioner eller gå stallskötarutbildningar. Får hon ett utlopp för sitt djurintresse nu, kanske hon väljer andra vägar som vuxen. Risken finns annars att längtan sitter kvar och blir lite av ett hinder i vuxenlivet.