Din barnvagn visar vem du är

Trendigast i vår –
en värsting i jeanstyg för 9 400

RELATIONER

Gillar du den traditionella typen?

Eller en som klär i jeans och håller din lattemugg?

Låt oss prata barnvagnar.

Vårens första sol tittar fram ur det gråa och nedför trottoarerna strömmar barnvagnsparaden. Starkare färger, djärvare design, smartare finesser – och allt fetare prislappar.

Statusmarkör

Barnvagnen är inte längre ett halvtrist transportmedel. Den är en högteknologisk statusmarkör på (svängbara) hjul som säger alltmer om den som knuffar på.

– Man vill ha något eget i?dag, något unikt. Förut valde man mellan pest eller kolera när det gällde barnvagnar. I?dag finns det produkter som du verkligen kan identifiera dig med, säger Nina Hahn.

Hon driver affären Simple­world i Stockholm och var den första i Sverige att ta hem trendvagnen Urban Jungle.

Toppmodern Bugaboo

Men de trendkänsliga står aldrig still. Vissa letar sig tillbaka till 1970-talets kantiga manchestervagnar med vita gummidäck.

Andra gör som Gwyneth Paltrow och andra Hollywoodkändisar: spatserar med en toppmodern Bugaboo. Ta på den ett par mörka jeans, betala 9?400 kronor och du är helt rätt i vår, enligt Nina Hahn.

Vilka är det som köper en sådan vagn?

– Alla.

Men alla har väl inte råd – eller lust – att lägga så mycket på en barnvagn?

– Nej ... men det där är svårt för mig att bedöma. Förr köpte man flera vagnar, eftersom man tröttnade på sin gamla. I dag köper man en enda vagn som ska hålla till alla barnen. Dessutom har den ett väldigt bra andrahandsvärde.

Säkerhetsbrister

Men högt pris är ingen garanti. Så sent som i torsdags avslöjade Konsumentverket att flera dyra märkesvagnar hade allvarliga säkerhetsbrister.

Och när Bugaboo först lanserades i Sverige kollapsade framhjulen under ett konsumenttest.

– Då beslöt de att dra in alla vagnar i Sverige och byta ut hjulen. Sedan dess har det inte varit några problem, säger hon och visar några av de nya funktionerna:

Lattehållaren åker på med ett klick. Med några knapptryck förvandlas fyrhjulingen till en strandvagn. Sedan blir den en barnstol att sätta vid restaurangbordet.

Och, jodå.

Den går bra att köra barn i också.

FAKTA

Trendiga tillbehör

Lattehållare, 220 kronor.

Jeanstyg är det absolut senaste på barnvagnsfronten. Denna Bugaboovagn, inklusive jeans­tyget, kostar 9?400 kronor.

UV-skydd mot farliga solstrålar, 185 kronor. Vagnen är en Bugaboo. Pris: 8 700 kronor (grundpris).

Vantar som hänger kvar på styret, 295 kronor. Vagnen är en Urban Jungle. Pris: Från 5?995 kronor.

"Det praktiska avgjorde"

Cecilia, 43, och Magnus Ljungstedt, 43, med barnen Ebba och Sofia, 16 dagar, som kör en dubbel­vagn av märket Urban Jungle.

Pris: 9?195 kronor.

Foto: Maja Suslin

– Vi tänkte köpa en mer diskret. Men den här var ju så kul! Men det var mycket praktiskt som avgjorde: Den är lätt att styra, lätt att fälla ihop och går in på bussen, trots att det är en dubbelvagn. En Emmaljunga är ju som att köra omkring med ett kassa­skåp.

"Utseendet är viktigt"

Britta Rosenqvist, 29, med dottern Isa­bella, 6 månader. Britta kör en beige Bugaboo.

Pris: 8?700 kronor.

– Att jag är trendfixerad (skratt). Det är viktigt att den är snygg, på samma sätt som det är viktigt med snygga kläder. Jag visste redan innan att det var en sådan här jag ville ha. Dessutom är den lättstyrd och bra inne i stan.

Färgen valdes med mycket omsorg.

"Jag är traditionalist"

Anna Djurasovic, 34, med sonen Alex, 7 månader. Anna kör en svartgrå Emmaljunga.

Pris: Vagnen är ärvd.

– Att jag är traditionalist, kanske. Den är ärvd av kusinerna och det tycker jag är lite gulligt. Jag gillar Emmaljunga eftersom det är en bastant och redig vagn som jag tycker är lättrullad också. Även om jag hade köpt en ny hade jag valt en neutral färg.

"Priset styrde valet"

Lovisa Braun, 32, med dottern Elvira, 5 månader. Lovisa kör en svart Babyproffsen. Pris: Cirka 4?000.

– Att jag är praktisk och ingen modeslav. Jag ville ha luftpumpade hjul, eftersom jag tycker om att gå mycket i skogen. Och så ville jag ha en trehjuling som är lättsvängd. Egentligen skulle vi köpa en Urban Jungle, men det var halva priset på den här från Babyproffsen.

Jag är en allroundtyp"

Jonas Lyman, 35, med dottern Ebba, 20 månader. Jonas kör en grå Mac­laren.

Pris: Cirka 2?300 kronor.

– Den är inte bäst på något, men bra på väldigt mycket. Allround. Det kanske säger nåt om mig? Jag ville ha en liten, smidig vagn som är mobil och lätt att ta med sig. Men som samtidigt är tillräckligt rejäl för att vara enda vagn.