Hur ska vi få en lugn kväll?

RELATIONER

Vi är en familj med mamma, pappa och två barn, 1,5 och 4 år. Vårt bekymmer är att det alltid tar så lång tid att få 4-åringen att somna. Våra nattningsrutiner är exakt de samma varje kväll: Middag, ”Bolibompa” i soffan, kvällsmacka, tandborstning, två sagor samt nattning. Om hon vill får hon lyssna på en saga. När vi har sagt godnatt och lämnat rummet är klockan 19.30—20.00.Sedan kan hon ligga vaken till 22. Hon leker, är törstig, kommer upp och säger att hon inte kan somna. Så håller hon på tills hon till slut somnar.

Vi väcker henne 7.30 på vardagarna för att hinna till dagis (där hon är 9–12 måndag—fredag). Hon är pigg, glad och väldigt energisk?under dagen. Jag (mamma) är oftast ensam på kvällarna, och det börjar tära på mig att varje kväll ha dessa ”gatlopp”. Det spelar ingen roll om det är jag eller pappan som lägger henne, det är samma visa ändå. Kan du hjälpa oss?

Therese

Nanny Anne-Lie: Det ser olika ut med sömnbehovet. Är hon pigg hela dagarna får hon den sömn hon behöver. Ha en kort nattning vid 20.15 istället. Från 20.30 får hon själv ligga och lyssna på sagor eller musik. Ha en cd/kassetspelare hon själv kan hantera. Vill hon på toa, kan hon sköta det själv. Visa tydligt att nu är det ”vuxentid”. Ni kan ha ett stjärnsystem – kvällar då hon somnar själv = 1 guldstjärna. Tre guldstjärnor = valfri utflykt i helgen.

Ibland kan längre förskoledagar, cirka fem timmar men fyra dagar i veckan, vara bättre. Prova er fram. Att väcka klockan 7.00 istället för 7.30 kan även göra stor skillnad.