Äter ditt barn för onyttigt?

Så undviker du övervikt hos barn

RELATIONER

Barn i Sverige blir fetare och fetare. Idag är vart femte skolbarn i Sverige överviktigt.

Är du orolig för att ditt barn ska bli en tjockis?

Det finns knep.

Så här kan du skippa vardagsfällorna.

Allt fler barn blir överviktiga. Anledningen är att vi rör oss mindre, sitter mer och dessutom äter mer.

Men hur kan du som förälder se till att ditt barn slipper onödiga fettvalkar? Gunilla Lindeberg är dietist och har skrivit boken ”Runda barn”.

Viktigt äta regelbundet

Ett av de viktigaste råden som Gunilla Lindeberg vill ge till föräldrar är att ha regelbundna mattider. Och att planera alla måltider, även mellanmålen.

–?En av de största bovarna i vardagen är helt klart läsken, men annars varierar det mycket mellan olika barn och familjer, säger Gunilla Lindeberg.

Så här kan du byta ut onyttiga och ”fettfarliga” matvaror till mer hälsosamma alternativ.

FAKTA

En femtedel av alla barn är överviktiga

?En undersökning visar att skol- och förskolebarn äter snabbmat i genomsnitt en gång per vecka.

Källa: ”Runda barn” av Gunilla Lindeberg

?De fetaste barnen i Sverige har i genomsnitt fyra gånger så många hål i tänderna som barn i motsvarande ålder i genomsnittsbefolkningen.

Källa: Sveriges tandläkarförbund

?En femtedel av alla barnen i Sverige är överviktiga eller feta. Andelen personer med kraftig övervikt eller fetma har fördubblats på 20 år.

Källa: Statens folkhälsoinstitut

?Frätskador på tänderna, dental erosion, är ett växande problem bland barn. Den främsta orsaken är en stor läskkonsumtion. 10–40% av barnen i Sverige har frätskador på sina tänder.

Källa: Sveriges tandläkarförbund

Sex sätt att få igång ditt barn

1 Bestäm hur mycket tid som får ägnas till tv:n och datorn varje dag.

2 Uppmana barnen att vara ute och leka.

3 Gå eller cykla med barnen till skolan/förskolan i stället för att skjutsa med bil.

4 Lär barnen att ta trapporna i stället för hissen.

5 Ta med barnen till skogen, badhuset eller pulkabacken eller gör någon annan aktivitet.

6 Uppmuntra barnen att ägna sig åt någon idrott på fritiden.

Källa: Livsmedelsverket

BYT UT MOT NYTTIGARE ALTERNATIV

Flingor

?Flingor som speciellt riktar sig till barn brukar ha en hög sockerhalt och man bör vara försiktig. Att äta sockriga flingor varje dag leder snabbt till ett för stort sockerintag.

Byt till: Leta efter flingor med lite mer fiber eller fullkorn, var bara uppmärksam på att barns magar ofta inte klarar av lika mycket fullkorn som vuxna. Du kan också göra egen müsli där du själv väljer ingredienser.

Glass

?Barn älskar glass, tyvärr innehåller glass ofta mycket fett och kalorier. Många familjer har storpack i frysen och sticker till barnen en glass eller flera var och varannan dag. Isglass är ett bättre alternativ men även den innehåller en mängd socker.

Byt till: Hemmagjord smoothiesglass gjord på bär och lättyoghurt, hemmagjord isglass.

Kex & kakor

?Många barn äter kex och kakor som mellanmål. Deras favoriter innehåller oftast mycket socker och det är svårt att begränsa intaget till bara ett kex.

Byt till: Ge barnen en frukt istället. Om du tvunget vill ha kex hemma så köp lite havrekex, riskakor eller smaksatta knäckebröd.

Saft & läsk

?Svenska barn dricker i genomsnitt två deciliter saft och läsk per dag. Läsk och saft innehåller mycket energi och socker men inga vitaminer och mineraler. Spar därför saft och läsk till festliga tillfällen.

Byt till: Vatten, smaksatt vatten eller lättmjölk. Kolsyrat vatten går också bra och barnen tycker ofta om detta.

Chokladdryck

?Om man gör O´boy till en vardagsdryck bör man se upp. Pulvren innehåller mycket socker och barn dricker ofta mer än de behöver bara för att det är gott.

Byt till: Man kan lätt göra egen chokladdryck med kakao och lite socker. Om man blandar detta med lättmjölk får man ett bättre alternativ. Chokladdrycken ska man försöka spara till lite festligare tillfällen och inte dricka varje dag.

Snabbmat

?Framförallt pizza och hamburgare. Det är inget problem att äta snabbmat vid enstaka tillfällen men för många familjer är snabbmaten ett återkommande inslag.

Byt till: Om ni tillhör de familjer som äter snabbmat för att ni inte hinner laga mat så välj nyttigare alternativ som sushi eller wok.

Fruktdrycker

?Många barn dricker mycket fruktdrycker. Dessa innehåller oftast mycket socker och tillsatser och lite frukt.

Byt till: Köp ”riktig juice”. Späd den eventuellt med vatten om barnen dricker mycket eftersom juice innehåller mycket fruktsocker. Eller ge barnet ett glas vatten och en frukt.

Karin Holmberg