Den som sportar också kan spela mer

Barnen: Det är ok med regler

RELATIONER

Den som sportar kan spela mer än andra, och det är bra om föräldrarna sätter upp regler.

Det tycker Ludwig Bohman som periodvis lägger ner mycket tid framför datorn.

Foto: Annette Wallqvist
Marcus Löweberg, Elias Eklind och Ludwig Bohman gillar dataspel. 

För mellanstadiekillarna Ludwig Bohman, Marcus Löweberg och Elias Eklind är det framförallt spelet World of Warcraft, WoW som gäller. Ett rollspel som det går antingen att spela själv eller online mot andra.

– Roligast är att spela mot någon man känner. Jag och min kompis brukar prata i telefon medan vi spelar på nätet. Att spela själv är rätt tråkigt, tycker Ludwig.

Bäst med andra svenskar

Men på WoW träffar killarna också nya människor från hela världen, och de lär sig en del engelska. Ändå föredrar de att spela mot andra svenskar.

– Det är mycket bättre, en del kan så dålig engelska och då är det inte lika kul, säger Ludwig.

Men de många kontakterna med okända har också lärt dem att vara på sin vakt. De vet att de kan bli lurade på sin avatar, sin figur. Särskilt om de spelat upp den till en hög nivå och den hunnit få många eftertraktade förmågor. Framförallt är det vuxna som är oärliga, tycker killarna.

– Först verkar de schyssta, men så tar de gubben, säger Elias Eklind.

Spelar mest i början

Hur mycket de spelar varierar. Ludwig lägger i snitt en timme om dagen, Marcus spelar lite mer, ofta två, tre timmar på en dag.

Mest spelar de när spelet är nytt. Då ska avatarens karaktär och förmågor byggas upp och i början går det snabbt att avancera. Men ju högre upp i spelnivåerna man kommer, desto svårare är det att ta sig vidare.

– Då kan det bli långtråkigt att vara i samma landskap hela tiden, säger Elias.

Alla tre killarna tycker att tiden framför datorn bör ransoneras. Ludwig tycker att max en och en halv timme är lagom, men att den som rör sig mycket kan få spela lite längre. Marcus tycker att två timmar är okej.

Annette Wallqvist