"Kvinnan måste backa"

Kliv ur de klassiska rollerna

RELATIONER

För att pappa och mamma ska bli jämlika i familjeuppfostran måste kvinnan lämna plats.

Det säger jämställdhetsexperten Ingemar Gens.

Ingemar Gens.

Borta är den gamla allsmäktiga fadersgestalten. I stället ska den moderna pappan vara den moderna mammans kompanjon.

Hur ska män agera för att bli det?

– Jag skulle vilja att man hade ett slags partnerskap i barn. Att man klev ur de klassiska rollerna som mamma och pappa och att man delade på alltihop: barn, hem, jobb. Den moderna pappan ska kunna ta de aktiva besluten: färgval på barnkläder, var blöjorna ska ligga, hur stort skötbordet ska vara.

Få rätt

För att barnet ska få två fullvärdiga föräldrar istället för en och en halv måste de invanda gränserna rubbas. Då förstår barnet att man är jämbördiga. Annars riskerar pappan att bli tingsrätt och mamman Högsta domstolen som sätter prejudikatet.

Måste kvinnan backa tillbaka?

– Det är jag helt övertygad om. Framförallt måste kvinnan lita på sin man. Om hon ringer hem till honom ska hon inte ringa för att kontrollera honom. Det reducerar mannen till en stand-in, för att mamman har något annat för sig.

Hur mycket av det här lyckades du själv med som pappa?

– Jag brukar säga att man inte ska göra som jag gjorde. Jag var som en sidekick till min fru. Så var tiderna då, man tänkte att man skulle vara en pappa som var hemma med barnen, men inte längre än så. Den moderna pappan måste vara ännu mer aktiv som förälder.

FAKTA

Namn: Ingemar Gens.

Ålder: 58.

Familj: Tre vuxna barn.

Bor: Stockholm.

Gör: Föreläsare, författare, jämställdhetsexpert.