Hjälp! Vår dotter blir så arg

RELATIONER

Vår dotter på fyra och ett halvt år får raserianfall, blir ursinnig, och rent ut sagt galen när hon inte får som hon vill. Hon bråkar och ifrågasätter allt.

Vi har provat att sänka oss till hennes nivå och gå ner på knä och prata lugnt och sansat med henne om att det är inte okej att bete sig som hon gör, och att vi har regler som ska följas. Men hon skrattar oss rakt upp i ansiktet och säger att det är hennes kropp och mun, och att hon får göra som hon vill. Vi har blivit lika arga tillbaka, men då skriker hon bara högre och ger svar på tal.

Det har gått så långt att vi undviker att gå på stan, för då blir det bråk om hon inte får det hon vill ha. Vad ska vi göra? Kan hon ha adhd, eller något liknande?

Två desperata föräldrar

Nanny Anne-Lie:

Oftast är pojkar mer drabbade av bokstavskombinationer än flickor, men även flickor får diagnoser. Det är jobbigt i vardagen, för man kan som förälder inte förutse vad som kommer att provocera fram ett utbrott.

På förskolan brukar dessa barn uppmärksammas, och specialteam kopplas in. Börja med att prata med BVC. Där får du veta hur ni ska gå tillväga. Stå på er, det tar tid och kraft att få hjälp åt dessa barn. Ibland hinner problemet växa bort, men om inte behöver man stöd i familjen. Dels för att få insikt i barnets problematik, men även för att få strategier för en fungerande vardag. Har barnet väl fått en diagnos kan man få stöd genom skolgången. Även föräldrastödsgrupper kan ge kraft åt en ohållbar situation.