Hur får vi dottern att somna?

RELATIONER

Jag har en fråga angående min 2 år gamla dotter. Hon har kommit in i sin värsta trotsperiod. Sedan sex månader tillbaka är det jätteproblem med att få henne i säng och att somna.

Vi har som rutin att hon ska gå och lägga sig nio (senast) men numera ­”hoppar” hon upp och ner ur sängen i upp till två timmar innan hon somnar. Jag och min sambo börjar tappa tålamodet med vår dotter. Vi får ingen ”egentid” på kvällarna. Dessutom har vi prövat allt från att läsa sagor till att hon får ömhet och kärlek innan hon lägger sig.

Hon sover inte mer än en timme middag på dagarna och är hela tiden aktiv. Inget hjälper. Vad finns det kvar att pröva för att vi alla ska få vara pigga och glada på morgonen?

Ulrica Lindberg

Nanny Anne-Lie:

Dessa perioder med stök kring insomnandet kommer och går. Det kan ha fungerat perfekt, så helt plötsligt drar det ut på tiden med vattendrickande, kissande, en saga till och så vidare.

I ert fall är det middagssovandet som ni kan styra över. En timme kan vissa barn i hennes ålder behöva, men är hon så pigg på kvällen är det troligen för länge för henne.

Dra ner till 30 minuter under en vecka. Uteblir kvällströttheten, dra ner till en kvart, eller bara vila. Det viktiga och svåra är att hålla dessa övergångsbarn vakna på eftermiddagen. Kring fyra–fem är en ­kritisk period då man måste ha bra strategier. Åka bil är uteslutet. Troligen kommer ni att kunna lägga henne halv åtta istället.

Låt henne gärna sitta och leka i sängen när ni nattat klart och släck en halvtimme senare.