”Så pusslar vi ihop sommaren”

Var ska barnen vara på lovet? Lösningen: bra planering och snäll släkt

1 av 3 | Foto: Foto: FREDRIK HOFGAARD
familjemöte Alla ska få sitt på sommaren och då får man lägga pussel med kalendern. Daniel, Lilly, Jenny och Benjamin är i full gång med planeringen.
RELATIONER

Sommarlovet är långt och semestern kort.

Både mor- och farföräldrar ställer upp hos familjen Grewdahl – annars skulle det inte fungera.

Familjen Grewdahl består av mamma Jenny, 33, pappa Daniel, 32, och barnen Benjamin, 6, och Lilly, 2. De bor i Kårsta i Vallentuna kommun utanför Stockholm. Jenny jobbar som mediaplanerare och Daniel är rörmokare. Till vardags går Benjamin i förskoleklass och Lilly på dagis.

När barnens sommarlov börjar får familjen Grewdahl problem, som många andra barnfamiljer. Det blir ett rejält pusslande för att få ihop allt.

Ringde runt direkt

– Vi frågade tidigt om vilka veckor dagis ska ha stängt i sommar. Direkt när vi fick veta det började vi ringa runt till olika släktingar för att kolla om det var någon som kunde tänka sig att hjälpa oss med barnen. Problemet är att de ofta inte ligger så långt framme i planeringen och inte kan säga något säkert förrän sommaren redan har börjat, säger Daniel.

– Jag önskar alltid semester först på mitt jobb. I år är det helt nödvändigt att jag får vara ledig under vecka 29, 30 och 31 då dagis och fritids är stängt. Eftersom Daniel har bytt jobb har han ingen intjänad semester. Som tur är har det ordnat sig tack vare att en av mina kollegor inte har barn och är villig att jobba de där veckorna, fortsätter Jenny.

Hon kommer att ta ut tre hela veckors semester under de kritiska veckorna när barnomsorgen stänger.

– Helst skulle man vilja ta ut mer för barnens skull, men gör man det har man ingen buffert till senare under året när det är planeringsdagar på dagis, sportlov och sådant. Redan vecka 33 är det två planeringsdagar och då måste någon av oss vara ledig igen, förklarar Jenny.

Släkten är räddningen

För att ändå få sommaren dräglig är det släkten som räddar Jenny och Daniel.

– Daniels syster kommer också att få rycka in några dagar. Eventuellt kan morfar också hjälpa till och min mamma kommer hit och är här med barnen någon gång under sommaren, säger Jenny.

– Vi har också fixat så att Benjamin ska få vara hos min pappa i Huskvarna en vecka. Det blir första gången som han får åka iväg så länge, fortsätter Daniel.

Ensamtid på önskelistan

Drömmen för mamma och pappa Grewdahl är att ha tio veckors semester så att de kunde vara lediga hela sommarlovet. Ensamtid för föräldrarna står också på önskelistan, men just nu går det inte att genomföra.

– Visst skulle vi vilja göra någonting bara vi två, men det känns som om det aldrig kommer att hända. Att fixa barnvakt som kan ta båda barnen under någon längre tid blir svårt, säger Jenny.Lisa Wernstedt

FAKTA

Expertens bästa råd:

Försök att ge barnen fem veckors ledigt från dagis eller skola.

Lämna barnen hos mor- eller farföräldrar om du själv måste jobba.

Barn i förskoleåldern bör få vila lite från grupptillvaron under sommaren.

Sommarfritids/kollo är ett bra alternativ om mor- eller farföräldrar inte finns till hands eller har möjlighet att hjälpa till.