"Barn behöver också omväxling"

RELATIONER

Även barnen behöver semester. Att lämna barnet till mor- eller farföräldrar på sommarlovet är barnexpertens bästa tips om du själv måste jobba.

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
Noel, 4, trivs hos farmor Ylva Ellneby, specialpedagog.

Ylva Ellneby är specialpedagog och har 35 års erfarenhet av barn i skol- och förskoleåldern. Hon har bland annat skrivit boken ”Om barn och stress – och vad vi kan göra åt det”. Ylva menar att barn lika väl som vuxna behöver återhämtning. Helt enkelt semester från skola och dagis.

– Barn behöver känna en växling mellan vardagen i skola eller förskola och ledighet. De behöver något att längta till, precis som vi vuxna. Man ska sträva efter att låta barnen vara lediga så länge som möjligt.

Att lämna sina barn till mor- eller farföräldrar om man måste jobba när barnen är lediga är Ylvas bästa förslag på hur man löser ”sommarpusslet” så att alla i familjen får sitt.

– Under förutsättning att barnet och mor- eller farföräldrarna har bra kontakt från början är det en bra lösning. Ofta har mormor eller farfar tid att ägna sig helt åt barnet.

Hon har själv barnbarn som hon kommer att ta hand om i sommar när föräldrarna jobbar.

– Att ”lämnas bort” till en nära släkting brukar de flesta barn må bra av och man behöver inte ha dåligt samvete för det.