Familjefjäsket

Partierna slåss om mammor & pappor

Foto: HANNAH MODIGH
NOBBAR BIDRAGET Klara Björkqvist, 22, kommer inte att utnyttja vårdnadsbidraget för att vara hemma längre med dottern Lava, fyra månader. ”Det är för lite pengar”, säger hon.
RELATIONER

Nu införs vårdnadsbidraget.

Men regeringen är inte ensam om att krusa barnfamiljerna.

Från och med i sommar kan föräldrar få 3 000 kronor i månaden för att vara hemma med barnen.

Beslutet klubbas i riksdagen i dag.

Sedan är det upp till kommunerna om de vill införa bidraget eller inte.

För lite pengar

Men Klara Björkqvist, 22, mamma till Lava, fyra månader, kommer inte att utnyttja den möjligheten. Pengarna räcker inte.

– Jag skulle gärna vara hemma några månader längre, det är jättemysigt, men det finns inga möjligheter, säger hon.

Bjuder över varandra

Att få mer tid med barnen, men ändå få ekonomin att gå ihop, är en svår ekvation i de flesta barnfamiljer. Nu bjuder partierna över varandra i kampen om småbarnsföräldrarnas röster. Aftonbladet bad Klara Björkqvist att sätta betyg på partiernas olika förslag.

FAKTA

Klaras betyg på partiernas förslag

Regeringen: Vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus

Från 1 juli kan föräldrar få 3 000 kronor skattefritt per månad och barn för att vara hemma på heltid. Barnet ska vara 1–3 år och får inte gå på dagis eller i annan offentligt finansierad förskoleverksamhet. Frivilligt för kommunerna att införa. Ej pensionsgrundande. Kan inte kombineras med föräldrapenning och a-kassa. Samtidigt införs en jämställdhetsbonus. Den som varit hemma längst får skatteavdrag på max 3 000 kronor per månad om han/hon arbetar när den andra föräldern tar ut föräldrapenning.

Klaras betyg:

– Det är för lite pengar, det här är bara ett bidrag för dem som har en man eller fru som tjänar mycket.

(v): Förlängd och delad föräldraförsäkring

Dagens föräldraförsäkring förlängs med två månader och delas rakt av mellan föräldrarna. Föräldrarna får alltså möjlighet att vara hemma 7,5 månader var. (v) vill även utöka möjligheten för båda föräldrarna att vara föräldralediga samtidigt direkt efter barnets födelse. I dag kan man vara hemma max två veckor tillsammans genom de 10 ”pappadagarna”.

Klaras betyg:

– Jag är emot när folk ska bestämma åt en hur man delar upp dagarna. Visst ska man kämpa för jämställdhet, men det funkar inte alltid i praktiken att dela rakt av.

(s): Vardag-med barn-tid

En månad i föräldraförsäkringen ska ”låsas” och bara kunna tas ut när föräldrarna börjat jobba igen. Till exempel när dagis har stängt eller för att förlänga semestern. (s) vill även höja inkomsttaken i föräldraförsäkringen och låta båda föräldrarna vara hemma barnets första månad.

Klaras betyg:

– Det är jättebra om båda får stanna hemma en månad! Tio dagar är ingenting. Bra att spara en månad också till barnens lovdagar, i synnerhet om det blir en extramånad.

(mp): Barntid

Föräldrar som har små barn mellan 1 och 3 år kan gå ner i arbetstid till 75 procent och få 2 500 kronor i månaden. Pengarna beskattas och är pensionsgrundande. Båda föräldrarna ska kunna jobba deltid samtidigt. Kan kombineras med att barnet går på dagis eller annan offentligt finansierad förskoleverksamhet. (mp) vill på sikt förlänga föräldraförsäkringen till 18 månader och tredela den: sex månader till vardera föräldern och sex månader att fördela som man vill.

Klaras betyg:

– Det är bra om man kan gå ner i tid, men jag tycker inte att de ska bestämma hur man delar dagarna.

ARTIKELN HANDLAR OM