Vår 10-åring suger på tummen

RELATIONER

Vi har en son som är tio år gammal och som fortfarande suger på tummen. Vi har provat ALLA metoder för att få honom att sluta; från att vara hårda och skälla på honom när han suger till att ha en mer avslappnad inställning. Vi har dessutom provat med nagellack som smakar illa, fingervantar, plåster osv.

Nu har vi väl mer eller mindre gett upp. Vi upplever att hans tummsugande inkräktar på hans förmåga att ta sig för saker, leka, pyssla, träffa kompisar osv. Så fort han kommer in på sitt rum så stoppar han tummen i munnen och försvinner in i någon slags dröm.

Hur kan vi hjälpa vår son?

Frustrerad mamma

Nanny Anne-Lie:

Visst kan tummen vara svår att bli av med då den alltid finns till hands. Det här låter som om det är något annat än bara ovanan att suga på tummen. Att han stänger in sig och går in i sin värld med tummen kan ju vara en flykt. Inte nödvändigtvis undan familjen eller vänner utan mer in i sig själv.

Sök hjälp hos barnpsykolog där ni först förklarar er oro. Sen kan hon/han hjälpa er vidare till en bra metod. Ni kan börja med skolkuratorn eller BUP. Det går också att söka privat.

ARTIKELN HANDLAR OM