Hjälp! Vår dotter har djurskräck

RELATIONER

Vi har en dotter som snart fyller fem år. Hon är väl som de flesta barn i den åldern förutom på en punkt, hon har en enorm rädsla för djur. Vi har ingen aning om varför hon är så rädd men rädslan har alltid funnits som en del av henne. Vi har väl trott att det ska växa bort men nu verkar problemet bara bli större.

Hon är rädd för alla slags djur, hundar, katter och insekter. Vi kan inte åka hem till släkt och vänner utan massa skrik och problem, vi kan inte heller var ute i vår egen trädgård. Bråken kommer oftast då jag som inte kan förstå hennes rädsla blir arg och vill att hon ska lugna ner sig.

Hela familjen blir ju lidande av detta så något måste vi göra. Jag skulle vilja veta hur vi bäst kan hjälpa henne. Var ska man börja? Ska man blanda in bvc eller en barnpsykolog?

Mamman

Nanny Anne-Lie:

En sån stark rädsla/skräck tycker jag att ni skall söka hjälp och stöd för. Visst kan man själv skaffa något litet djur eller akvarium som man introducerar långsamt. Då skall det finnas på en plats under lång tid, utan något tvång till kontakt.

Risken finns att problemet förvärras. Ni måste nog gå till botten med vad skräcken står för. Tar ni kontakt med barnpsykolog privat eller via BUP så kan ni där titta på hur ni skall gå tillväga just i hennes fall.

Det är väldigt handikappande för ett barn att ha denna rädsla då hela sommaren blir förstörd av alla kryp.