Fem fall – så gick det

RELATIONER

September 2004, Göteborg, pappa 23 år.

?Den 23-åriga pappan larmar ambulans när hans en månad gamla dotter kräks och slutar andas. Livet går inte att rädda. Obduktionen visar på blödningar i hjärnan som uppstått genom skakningar. Pappan döms till fem års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

September 2007, Vänersborg, par i 20-års åldern

? Fyra månaders baby har svåra hjärnskador orsakade av skakvåld och slag, misshandeln har pågått två månader. Mamman erkänner att hon skakat dottern någon gång. Pappan nekar. Föräldrarna frias då det inte kan bevisas vem som gjort vad. Flickan har men för livet.

April 2003, Stockholm, mamma 34 år.

?Elva månaders baby med svåra skallskador efter slag och hjärnblödningar av skakvåld får akutvård. Mamman, som är barnskötare, erkänner. Hon har skakat flickan, kastat henne i golvet och slagit huvudet mot ett bord. Pappan såg men ingrep inte för att han själv blev misshandlad. Mamman döms till vård för grov misshandel. Flickan kan inte gå eller se.

Augusti 2004, Lindesberg, mamma 20 år.

? En 20-årig mamma i Bergslagen döms för grov misshandel av sin fyra månaders baby. Mamman har enligt åklagaren vid två tillfällen skakat sin baby så häftigt att barnet fått blödningar i huvudet och utbredda hjärnskador.

Oktober 2007, Göteborg, pappa 27 år.

?Pappan åker till sjukhus med sin fem månader gamle son som inte går att väcka. Sonen har svåra hjärnskador från slag och skakningar men opereras och överlever mirakulöst. Enligt rätten har babyn skakats och slagits mot hårda underlag. Pappan nekar men döms till ett års fängelse och skadestånd för grov vårdslöshet. Pojken bor nu med mamman men har bestående skador.

Research: Hanneli Lindblom