"Många föräldrar känner att de går över gränsen ibland"

Åsa Landberg, psykolog vid Rädda Barnen, chattade med läsarna

RELATIONER

Åsa Landberg säger: Hej, nu är jag beredd att svara på era frågor!
Moderator säger: Då startar vi chatten med Åsa Landberg.
rädd säger: jag kan bli så arg på mina barn att jag tom har tagit tag i örat, inte hårt men ändå tagit tag. jag har tagit tag i min barn för hårt i armarna och tagit in dom på sina respektive rum. jag är alltid noga med att prata med mina barn när vi bråkat och säger alltid till dom att jag älskar dom. men ändå vill jag inte bli så här arg.....jag skulle aldrig slå mina barn men jag tycker ändå att jag är för hård. vad ska jag göra? mvh rädd mamma
Åsa Landberg säger: Jag tycker det är klokt av dig att du funderar över vad du gör med dina barn. Många föräldrar känner att de går över gränsen ibland. Något som kan hjälpa är att tänka över om man själv är för hårt pressad. Det finns hjälp att få.
jagL säger: Jag fick "stryk" av min mamma när jag var barn. Har väldigt svårt att förlåta detta, även om vi har en något så när okej relation idag. Nu är jag 30 år och har själv två småbarn. Jag har aldrig ens tagit hårt i dem, men är samtidigt rädd för "det sociala arvet" och att det ska komma en dag när mina spärrar inte håller. Jag avskyr barnmisshandel och hoppas och tror att jag aldrig ska hamna där. Är det möjligt att vara ett slaget barn och att sen själv inte hamna i samma mönster?
Åsa Landberg säger: Dom allra flesta som blev slagna som barn slår inte sina egna barn som vuxna. Det är absolut möjligt att bryta det sociala arvet.
lena säger: hej Asa ! varför skakar man små beisar ? Och upprepar misstaget, fast man är medveten om kosekvenserna ? Beror det på kort stubin ?
Åsa Landberg säger: Det kan bero på kort stubin. Men ofta förstår man inte hur illa man kan skada ett barn genom att skaka det.
metro säger: Hej Åsa! Eftersom så många missbrukar sin rättighet till att bli föräldrar undrar jag varför det inte krävs körkort för att bli föräldrar, det krävs ju för att bruka en bil?
Åsa Landberg säger: Visst är tanken god. Men i praktiken kan man aldrig hindra någon att bli förälder.
kristin säger: Jag har helt enkelt ingen förståelse för hur man kan bli frustrerad eller arg på sitt barn när det gråter eller skriker..speciellt inte när dem är så små. Jag har själv barn och har aldrig blivit frustrerad när mitt barn gråter eller så utan man tycker ju snaraare synd om dem (dem är ju så söta när dem gråter) och man kan inte göra annat än krama dem och de dem extra mycket kärlek vid såna tillfällen. I mina ögon måste man vara riktigt sjuk eller ha stora problem med humöret om man skakar sitt barn när det är ledset eler argt. Är det fel av mig att tycka så här?
Åsa Landberg säger: Nej, det är inte fel. Man skulle önska att alla barn hade föräldrar som har det där extra tålamodet.
Emma säger: Enligt aftonbladet är de flesta förövarna i det här fallet män. Jag tycker att det är sorgligt att det drivs kampanjer mot män nu för tiden. Jag tror att de flesta av förövarna är kvinnor eftersom de i större drag påverkas av hormonella förändringar efter födsel. Finns det någon statistik?
Åsa Landberg säger: Polisanmälningarna visar att två av tre som misstänks för barnmisshandel är män. Men både mammor och pappor slår, och det är lika fel vem som än gör det.
Martin säger: Våran son på 9 månader vill inte sova och min fru är ledsen för att hon blir så oerhör arg. Hur gör jag för att hon inte ska bli så frustrerad. Är det fel att bara lämna barnet i sängen gråtandes. För varje dag säger hon att hon är en dålig mamma och så är det inte.
Åsa Landberg säger: Försök stötta din fru och ge henne självförtroendet tillbaka. Hjälp henne med det praktiska när det går. Att lämna barnet gråtande en stund är inte farligt.
Mamman säger: Mamman säger: Min man har oerhört kort stubin och tar hårt i barnen och skriker mycket. Vår dotter har han sämst relation med och henne vill han skicka bort, han säger även att han hatar henne! Snälla hjälp.(Hoppas det går nu då att skicka!)
Åsa Landberg säger: Jag tycker du ska söka hjälp innan din man går över gränsen och gör illa något av barnen på allvar. Att bli bortstött och hatad av en förälder är också farligt för barn.
Anders säger: Hej, är människor sämre på att uppfostra barn nu för tiden? Det finns ungar överallt som gör precis som dom vill. Om det inte blir som dom vill så börjar dom skrika och sparka på sina föräldars ben. Något som jag inte kunde se för 30 år sedan.
Åsa Landberg säger: Mycket har blivit bättre i barnuppfostran. Idag är det mycket ovanligare att föräldrar skriker åt och sparkar på sina barn än för 30 år sedan. Men det är klart att nya problem kan dyka upp.
aaaa säger: Inte hindra från att skaffa sitt första barn, men kanske ta bort rätten att skaffa barn vid upprepade fall av missködsel? Vad tycker du?
Åsa Landberg säger: I Sverige hade man tidigare tvångssteriliseringar av människor. Något som är grymt och omänskligt. Jag skulle inte vilja se att man med våld försökte hindra människor från att skaffa barn, men det finns barn som inte kan växa upp med sina föräldrar.
Mona säger: Hej. I artikeln som finns här på aftonbladet.se står det i texten om hur man tröstar sitt barn "Är man likgiltig har man slutat att älska". Men det stämmer väl ändå inte!? Min son skrek och skrek som liten, och jag var ensam i veckorna och har även en dotter med funktionshunder. Om kvällarna satt jag i soffan, LIKGILTIG inför min sons skrik, och även dotterns gnäll och bara stirrade rakt fram, med armarna runt dem. Jag slutade INTE älska min son, jag försökte bara hantera situationen. Vad anser du om det jag citerade? Jag tycker det är fel skrivet! Mvh.
Åsa Landberg säger: Ibland blir föräldrar utsatta för alldeles för stark press. En del tar till våld, men det finns också andra misstag man kan göra när man inte orkar. Det viktigaste är att det finns stöd att få för dem som behöver det.
Tesa säger: Våld föder våld men är det så att föräldrar som höjer rösten och har ett argt sätt mot sina barn (klagar och tillrättavisar mycket) lättare får våldsamma barn?
Åsa Landberg säger: Föräldrar som ständigt skäller på och kritiserar sina barn kan såra och skada dem svårt. Visst kan det leda till att man ger igen genom att slåss med andra.
Emma säger: Någon föreslog körkort för föräldrar vilket jag är överens med Åsa om att det i praktiken inte skulle fungera. Däremot kan man ha en kurs i föräldraskap och omsorg. Det går ej att tvinga föräldrar att deltaga men man kan ha den obligatorisk för att föräldrarna ska få få barnbidrag.Att arbeta med barn kräver idag långa utbildningar. Däremot den extra känsliga tiden upp till ett års ålder kräver ingen utbildning
Åsa Landberg säger: Jag håller med dig om att man ska försöka få många fler föräldrar att gå föräldrautbildningen. Men att dra in barnbidraget riskerar att indirekt drabba barnet. Vi får hitta andra sätt.
Moderator säger: Nu måste vi strax sluta, här kommer sista frågan!
Tobias Danielsson säger: Hej Åsa. Jag blir ibland rädd för mig själv! Jag slår mina 2 barn ibland, som jag annars älskar över allt annat men ibland rinner bägaren över.. Kan du hjälpa mig, jag överväger att adoptera bort dom snart för deras egna bästa, deras mamma vet ingenting än vi är frånskiljda.
Åsa Landberg säger: Jag tycker att du ska söka hjälp. Klarar du inte att behandla dina barn väl ska du undvika att träffa dem ensam tills du gjort något åt ditt beteende. Sök BUP där du bor.
Åsa Landberg säger: Tack alla för era frågor.