Startsidan / Wendela / Familj

”Som vid en bilkrock”

Titta på röntgenbilderna ovanför: hjärnan tillhör en flicka på elva månader.

De svarta fläckarna visar hur skadorna växer – och hjärnan krymper.

26 dagar senare har den skrumpnat ihop som en valnöt.

Olof Flodmark är Sveriges ledande expert på Shaken baby syndrome.   Olof Flodmark är Sveriges ledande expert på Shaken baby syndrome. Foto: MAGNUS WENNMAN
Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Så skadas ditt barn av att skakas

Sjuksköterskan Björn Tingberg visar hur skakvåldet skadar bebisen.

Shaken baby syndrome är den näst vanligaste dödsorsaken hos barn under sex månader. Bara plötslig spädbarnsdöd är vanligare. 

– Du skakar ditt barn för att du vill få tyst på skriket. Och det får du. Barnet får en akut hjärnskada som gör att det slutar andas och blir mevetslöst, säger Olof Flodmark, barnneuroradiolog på Karolinska sjukhuset. 

Ett barns hjärna är halvflytande i konsistensen. Som gelé. 

–?När jag var liten var det populärt med yelloefterrätter. Om man skakade den skålen uppstod sprickor i gelén. Det blir ungefär likadant när du skakar ett barn.

”Hela hjärnan skadas”

Skadorna uppstår i misshandelsögonblicket.

–?Hela hjärnan skadas. I förlängningen kan det ge symptom som förlamningar, du kan inte gå, inte röra armar och ben. Det är vanligt att barn blir blinda, eftersom centrum för synen förstörs. Eller kan de, om de har en mildare skada, få koncentrationssvårigheter.

Även adhd?

–?Ja, det är fullt möjligt att det finns enstaka barn som har det som orsak till sin adhd. Men det är helt omöjligt att leda i bevis.

Förstörs på livstid

Nervcellernas trådar slits av i sprickorna. I samma sekund förstörs hjärnfunktionen – på livstid.

–?Om man skakar barnet mycket kraftigt, tre skakningar i sekunden under sex till åtta sekunder, kan hjärnan skadas permanent. Det blir likadana skador som vid en våldsam bilkrasch, olyckor där man hittar barnet tjugo meter från bilen.

Följderna är katastrofala. Nästan vart femte barn dör till följd av skakvåld. Av de som överlever är det bara knappt var tionde barn som är friskt.

Finns det någon risk att man av misstag kan ge sina barn dessa hjärnskador? Fall från ett skötbord, till exempel?

–?Nej, det nästan omöjligt. Vi hade inte överlevt evolutionen om vi fått sådana hjärnskador varje gång vi trillade ner från ett träd. Så känsliga är vi inte. Men vi är absolut inte byggda för att tåla skakningar.

Stöd Rädda Barnen – så kan du hjälpa

Spädbarn löper större risk att misshandlas än äldre barn. Oftast genom att de små barnen skakas. Nyblivna föräldrar måste informeras om riskerna. Det skulle rädda många barns liv. I Sverige blir många barn slagna, trots att det är förbjudet. Det vill Rädda Barnen ändra på, därför behövs ditt stöd.

Sms: 72 950: Ord ”FÖRÄNDRA”. Talong: PG/BG 902003-3: Märk ”Förändra”. Hemsida: rb.seHit kan du vända dig

  Rädda Barnens föräldratelefon har öppet: Mån 12-20 Tis-fre 18-21 Lör-sön 13-16. Telefonnumret är 020-786 786.

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet