Lider du också av försommarstress?

Så hittar du lugnet när allt kör ihop sig – här är forskarens bästa knep

1 av 2 | Foto: Ola Axman
pressad? Är du pressad av alla måsten kan du kanske ibland känna dig som figuren i berömda målningen ”Skriet” av konstnären Edvard Munch. Då är det dags att lära dig att hantera din stress! (Bilden är manipulerad.)
RELATIONER

Skolavslutningar, tentor, bröllop, semestrar.

Försommaren är tiden då alla jippon krockar med varandra.

Om pulsen rusar – lyft blicken!

Min mor brukar alltid säga att slutet av maj är den värsta – och bästa – månaden. Den bästa för att den är grön och spirande, den värsta för att det är då allting hopar sig. Bröllop ska fixas, resor planeras, semestrar förberedas. Trevliga saker mestadels, men ändock stressframkallande.

Det positiva med hetsiga perioder: du tränar din så kallade ”stressmuskel”. Nackdelen: det kan vara svårt att få den att slappna av när jäkten väl är över.

Snillrika övningar

Dan Hasson, forskare vid Karolinska institutet i Stockholm, har ägnat hela sitt liv åt att studera hur hjärnan fungerar under press. I sin nyutkomna bok ”Stressa rätt” delar han med sig av snillrika övningar som hejdar pulsen när den skenar som mest.

En av dem är att titta uppåt i synfältet så långt det går. Ögonrörelser har nämligen en lugnande effekt.

– Det är omöjligt att ha ångest samtidigt, eller i alla fall i någon högre grad, säger Dan Hasson.

Ett annat knep är att gå in i en annan roll, att spela ett fantasispel med sig själv. Om du övertygar dig själv om att du är glad kan du inte samtidigt vara ledsen eller uppleva stress.

– Hjärnan kan inte skilja på fantasi och verklighet. Den reagerar likandant oavsett.

Dan förklarar att vårt huvud fungerar precis som en vanlig muskel. När vi stressar en period och sedan slappnar blir vi undan för undan mer stresståliga. Kroppen anpassar sig till kaoset och höjer paniktröskeln.

Om du däremot inte får avkoppling blir effekten den motsatta: Vi blir mer och mer känsliga, för att så småningom gå in i väggen.

Att uppmärksamma varningssignalerna är dock inte så lätt som man kan tro.

Kroppen föredrar att ignorera huvudvärk och infektioner så länge ”faran” är över oss, för att sedan släppa fram symtomen när livet blir lugnare.

Dan Hasson har därför lagt upp en sajt – www.healthwatch.se – där du gratis kan svara på frågor i syfte att kontrollera din stress.

– Då får du fram en profil om hur jäktad du är. Om man inte ställer frågorna är det lätt att missa hur man egentligen mår, säger Dan Hasson.

FAKTA

6 tecken på att du bör varva ner!

Trötthet Du vaknar utan att känna dig utvilad.

Ofta sjuk Du får upprepade infektioner.

Huvudvärk Du får ofta ont i huvudet.

Inget socialt liv Du hinner inte umgås.

Glömska Du har dåligt närminne.

Ineffektivitet Du jobbar mer och mer, men får inte mycket gjort.

Fascinerande fakta om stress:

1. När kroppen utsätts för stress kan immunförsvaret välja att skjuta upp utbrott av en infektion till ett senare tillfälle. Blir du jagad av en björn är det ju inte läge att bli liggande i en förkylning – därför är det vanligt att bli sjuk i början av en ledig period eller helg, när allt lugnat sig.

2. Hjärnan kan slå om på en sekund från ett stressat läge till ett lugnt och harmoniskt. Du kan därför lura kroppen till att slappna av genom att föreställa dig att du är glad och lycklig, ungefär på samma sätt som en skådespelare lever sig in i en roll.

3. När vi gör samma sak under en tid anstränger vi bara en specifik del av hjärnan. Om vi efter en stund byter uppgift vilar den delen av hjärnan som vi nyss använde. Att variera arbetsuppgifterna är alltså ett sätt att låta huvudet ta rast.

Expertens effektiva övningar

ÖVNING A: ”Skrivbordslådan”

Så stressad av olika göromål att du inte vet var du ska börja? Med denna övning lär du dig att prioritera i kaoset.

Fokusera och slappna av: Sätt dig bekvämt. Dra 3 till 4 djupa andetag. Föreställ dig att du har ett skrivbord med tre lådor framför dig. På bordet har du massor av uppgifter som ska lösas.

1. Nedersta lådan – andras uppgifter: Välj de saker som någon annan kan eller ska åtgärda och placera dem i en nedersta lådan.

2. Mittenlådan – olösliga uppgifter: I den mittersta lådan placerar du de saker som du eller någon annan absolut inte kan åtgärda.

I översta lådan tänker du dig att du lägger dina uppgifter.

3. Översta lådan – dina uppgifter: Slutligen lägger du det som du själv kan göra något åt i den översta lådan. Välj av dem tre saker som du tar itu med först, och belöna dig själv när du grejat dem. Det räcker med att göra den här övningen några gånger för att hjärnan ska komma ihåg den och använda sig av den nästan utan att du behöver tänka!

ÖVNING B: Ögonrelax

Slappna av: Sitt i en avslappnad pose.

1. Titta åt sidorna: Rör dina ögon hela vägen till vänster, så långt det går, och sedan till höger. Upprepa långsamt.

2. Titta uppåt och nedåt: Rör dina ögon långsamt och lätt, först upp mot taket, sedan ner mot golvet. Stanna vid varje ytterlighet. Upprepa tio gånger.

3. Titta diagonalt: Rör nu ögonen upp till högra hörnet och sedan till det nedre vänstra hörnet, diagonalt. Upprepa långsamt tio gånger och gör sedan om övningen för den andra diagonalen.

Känn efter – nog är du lugnare nu?

Källa: Boken ”Stressa rätt” av Dan Hasson