– Vi kan aldrig få vårt barn tillbaka

Förlossningspersonalen gjorde fel – Clementina dog i mammas mage

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
lillasyster Lykke Jonas och Kristina har precis fått sitt andra barn, Lykke. Hon föddes dagen efter att Socialstyrelsen riktat skarp kritik mot en läkare och en barnmorska för att parets första dotter Clementina dog under förlossningen i november 2006.
RELATIONER

LUND. Lilla Clementina dog under förlossningen.

Sannolikt för att läkare och barnmorskor gjorde en rad misstag.

I dag har föräldrarna Kristina och Jonas precis fått sitt andra barn.

– Först nu inser vi till fullo vad vi gick miste om förra gången, säger de.

Foto: KRISTER HANSSON
Lilla Lykke kom till världen med planerat kejsarsnitt på skottdagen.

Lykke föddes med planerat kejsarsnitt på skottdagen i år.

Dagen innan fattade Socialstyrelsen beslut i ett Lex Maria-ärende

Om Clementina, Lykkes syster, som dog under förlossningen på Östra sjukhuset i Göteborg 15 månader tidigare. Ett akut kejsarsnitt hade kanske räddat henne.

Förlossningsläkaren och en barnmorska får skarp kritik av Socialstyrelsens vetenskapliga råd. De har inte agerat i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men det var en kedja av händelser och beslut som ledde fram till katastrofen.

– Allt som kunde gå fel gick fel. Vi kan aldrig få vårt barn tillbaka. Det enda vi kräver nu är att sjukhuset ser till att det inte händer igen. Att inte andra föräldrar drabbas, säger Jonas, 32.

Täta värkar

Söndagen den 19 november 2006 hade Kristina, nu 35, gått en dag över tiden. Då satte värkarna igång.

– De kom tätt. Varannan minut. Det stämde inte med det vi hade hört var normalt, säger hon.

De ringde förlossningen som rådde dem att komma in för kontroll. Innan de for åt de lite mat och kollade barnkammaren en sista gång.

Barnmorskan kollade barnets hjärtljud vid 16-tiden. Här skedde det första och avgörande misstaget.

– Hon och jourläkaren feltolkade den första CTG-registreringen och missade att den visade att barnet inte mådde bra, säger Kristina.

Hon hade dessutom berättat för barnmorskan att hon inte hade känt barnet röra sig sedan kvällen innan. Och både hon och Jonas var oroliga för att värkarna kommit så tätt redan från början. I dag vet de att det är jobbigt framför allt för barnet.

Ringde efter läkaren

Barnmorskan försökte sätta en skalpelektrod på barnets huvud vid 21-tiden men misslyckades. En och en halv timme senare lyckades nattbarnmorskan.

Inga hjärtljud registrerades.

– Jag såg hur ärmen på hennes bussarong skakade och tyckte det var konstigt. Det drog ju inte från fönstren, de var ju stängda, säger Kristina.

Barnmorskan tryckte på klockan.

– Det gick några minuter. Hon tryckte på klockan igen. Förlossningsläkaren kom in. Utan att säga något gick hon sedan och hämtade en äldre kollega, säger Kristina.

Jonas blev allt mer orolig. Han frågade vad som hände medan den äldre läkaren gjorde ett ultraljud.

– Han sa: ”Tyst, stör mig inte, jag måste koncentrera mig.” Efter några minuter sa han: ”Nu får jag en jättebra bild av hjärtat. Men det slår inte”, säger Jonas.

Dålig smärtlindring

Kristina födde fram det döda barnet. Utan tillräcklig smärtlindring. Det slår Socialstyrelsen också ner på.

– Vi fick en välskapt flicka. Hon såg ut som om hon sov.

Kristina och Jonas hade inte tänkt göra någon anmälan till Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd. Men de tycker inte att Socialstyrelsens beslut är tillräckligt. Därför gör de det.

– Det tog mer än fem månader innan Östra sjukhuset överhuvudtaget kunde medge att fel hade begåtts. Om man inte vågar erkänna sina brister är det svårt att rätta till dem. Det är ett svek mot andra blivande föräldrar, säger Kristina och Jonas.

FAKTA

Så många barn skadas eller dör vid födseln

1990–2005 föddes cirka 1,6 miljoner barn i Sverige.

472 av dem skadades av syrebrist i samband med förlossningen. De fick svåra hjärnskador eller dog.

Mer än var tredje skadat barn, 177, drabbades sannolikt av felbehandling. Förlossningspersonalen hade inte följt de medicinska riktlinjer som gäller (vetenskap och beprövad erfarenhet).

Vanligast var brister i fosterövervakningen.