Vi har olika syn på uppfostran

RELATIONER

Jag flyttade ihop med min sambo, hans tre barn och min dotter i juni förra året. Efter ett tag visade det sig att vi har helt olika syn på barnuppfostran. Jag är hård och tydlig medan han är en låt-gå förälder. Hans tre barn säger ofta att det var mycket roligare innan vi flyttade in, då fick de minsann göra vad de ville.

Nu försöker vi synka våra regler, men det går ändå inte. Min sambo ­”glömmer” vilka tider den äldsta tjejen fått och blir sur när jag genomför vissa konsekvenser då hon kommit för sent. Han jämför det med ett fängelse! Han engagerar sig inte heller i vad som händer runt omkring honom, så jag får ta alla diskussioner med barnen, vilket gör mig till häxan i familjen!

Vad ska jag göra?

Sliten styvmorsviol

Nanny Anne-Lie:

Det du tar upp är ett vanligt problem idag. Hur skall man få till en fungerande vardag när ­alla dra åt olika håll?

Det vore nog bra om du och sambon går till en familjeterapeut som kan hjälpa er. Få båda sidor att höras. Ni kan säkert tillföra och komplettera varandra.

Ni kan även ha familjeråd med hela familjen varje vecka. Gå igenom vad som hände förra veckan och vad som gäller inför nästa. Det är jättebra att låta barnen själva vara med och diktera. Om de har varit med och bestämt vad som gäller är de mer angelägna att leva efter dessa regler.

Tänk på att göra de gemensamma åren med barnen till en härlig tid. Snart nog sitter ni vuxna kvar hemma och klagar över hur tyst det blivit.