Försvinner stamningen?

RELATIONER

Jag har två döttrar på fem och tre år. När den äldsta var runt två år började hon stamma. På BVC sa de att det är fullt normalt då talet håller på att utvecklas. Stamningen försvann, och nu pratar hon helt som vanligt och har ett väl utvecklat ordförråd.

När den yngre för en månad sedan började stamma var jag inte det minsta orolig eftersom vi hade gått igenom samma sak en gång tidigare. Förskolepersonalen har tagit upp det och bekräftar att det kommer att gå över.

Nu har stamningen dock blivit värre. Då hon ska berätta saker stammar hon så mycket att hon vissa stunder bara sitter och gapar och har då även tics i ögonen. Storasyster skrattar och ber henne ofta göra samma sak igen

Är det fortfarande normalt? Hur ska vi bemöta henne?

Mvh M

Nanny Anne-Lie:

Ta upp det med BVC. Inget barn är det andra likt. Anlag och var i syskonskalan man befinner sig påverkar. Att ha en storasyster som tar plats och pratar på kan ju göra att prat-ivern blir mycket större.

Ni kan inte göra så mycket för att påverka, annat än att lugnt avvakta och låta henne tala till punkt. Prata med storasyster om hur det var med hennes språkutveckling och att man hjälper mest med att inte fylla i. Säg att det kan bli känsligt om hon skrattar och retas.

Även tics kan komma och gå under barndomen. De kommer ofta i lite pressade situationer.