Kommer min son att lugna ner sig?

RELATIONER

Var nyss på utvecklingssamtal på förskolan där min son gått i ett halvår. De berättar att han är glad, men ganska busig. Han rycks lätt med i andras upptåg och blir då drivande i busandet. Är detta vanligt?

Förskolepersonalen kallar vår son omogen. Det grundar de på att han inte vill sitta ner, utan springer mer från sak till sak. Han har en bästa kompis där som bits och slåss väldigt mycket, och de trissar upp varandra.

Har du något tips på hur vi kan hjälpa honom, eller är det en helt naturlig fas han kommer växa ifrån?

Mamman

Nanny Anne-Lie:

Då man genom sitt arbete på förskolan träffar nya kullar av barn nästan varje år får man ofta en bra känsla för vad som går utanför ramarna. Personalen har ett stort ansvar här, de måste prata med er på ett sätt så ni förstår att det handlar om barnets bästa.

Det kanske vore bra om sonen placeras i en mindre grupp. På så vis kan man sära på kompisar som trissar varandra, för att skapa ett lugnare arbetsklimat. Det viktiga är att hemmet och förskolan samarbetar.

Nu har han ju bara gått på dagis i ett halvår, vilket kan inverka på den sociala ­träningen. Jag tycker ni ska lyssna på personalen, men även besöka en barnpsykolog om ni känner oro eller inte delar personalens åsikter om sonen.

ARTIKELN HANDLAR OM