Tvillingknepet – därför blir det dubbelt upp i Hollywood

1 av 4 | Foto: AP, Getty Images
Angelina Jolie och Brad Pitt väntar tvillingar, Marcia Cross fick döttrarna Eden och Savannah, och Jennifer Lopez och Marc Anthony fick tvillingar tidigare i år.
RELATIONER

De kallas för mirakelmammorna; Julia Roberts, Marcia Cross, J.Lo och nu även Brangelina. Alla är de en del av kändisvärldens stora tvillingtrend.

Men hur mycket mirakel är det egentligen frågan om?

- Det kan vara en slump, men det kan lika gärna bero på exempelvis hormonbehandling efter hårdbantning, säger läkaren Jan Holte.

Nej, det blev inte dubbelt upp för Jessica Alba, trots alla rykten om tvillingar. Men vem kan klandra ryktesspridarna i en kändisvärld där det nästan tycks vara vanligare att storken kommer med två än ett barn?

Julia Roberts startade trenden

Den stora tvillingtrenden började 2004 när megastjärnan Julia Roberts fick barnen Hazel Patricia och Phinnaeus Walter Moder. Samma år fick även Geena Davies tvillingar, likaså Dixie Chicks Martie Maguire.

Därefter har det bara rullat på: Holly Hunter, P Diddy, J.Lo, Marcia Cross, Patrick Dempsey har alla fått beställa tvillingvagn. Nu när även Angelina Jolie och Brad Pitt har bekräftat att de väntar dubbelt upp börjar folk fråga sig vad det är som händer i Hollywood. Rör det sig om en ren slump eller kan kändisarna beställa tvillingar på recept?

Svarar inte på frågor

Dixie Chicks-stjärnan Martie Maguire är en av få som har varit öppen med att barnen Eva Ruth och Katie Emilie är ett resultat av fertilitetsbehandlingar. Annars har de flesta valt att inte svara på frågor om IVF-kliniker och hormonbehandlingar, även om man kan gissa att äldre mammor som Marcia Cross, Geena Davies och Holly Hunter har fått hjälp på traven.

Jan Holte, läkare på Carl von Linnékliniken i Uppsala, ser tre möjligheter bakom tvillingtrenden: slump, provrörsbefruktningar eller hormonbehandlingar till följd av hårdbantning.

- Det kan naturligtvis vara ett skensamband, säger han. Man lägger märke till alla tvillingfödslar och tänker inte på att de flesta kändisar faktiskt bara får ett barn.

Men han utesluter inte att det stora antalet tvillingar beror på provrörsbefruktningar - IVF - eller hormonbehandling. IVF är en allt mer populär metod att ta till för par som både har råd och bråttom.

- Är man hårdbantad, som många är, kan man vara tvungen att få injektioner med hypofyshormonet FSH för att stimulera ägglossningen.

Äggdonation för äldre

När det gäller Geena Davies och hennes äldre kollegor menar Jan Holte att det är mycket troligt att det rör sig om äggdonation, eftersom få kvinnor har kvar egna ägg av tillräcklig kvalitet efter 43 år.

I USA sätts det i allmänhet in flera embryon, både vid äggdonation och provrörsbefruktning. I Sverige däremot återför man ett till två befruktade ägg vid provrörsbefruktning, vilket minskar risken för tvillingfödslar.

- Det finns flera allvarliga medicinska risker vid tvillinggraviditeter, så vi försöker undvika dem i den mån det går. Får vi två befruktade embryon föredrar vi ofta att återinföra ett och frysa ned det andra för senare försök. I USA lägger man in tre eller fyra befruktade ägg, vilket ger en ökning av tvillingfrekvensen. På vår klinik leder ungefär 2 procent till tvillinggraviditeter. I USA är andelen så hög som 25-35 procent vid provrörsbefruktningar, vilket naturligtvis kan märkas även i kändisvärlden, säger Jan Holte.

FAKTA

Kändisvärldens fördelar med tvillingar - ur ytligt perspektiv

1. Det räcker med en graviditet för att få en hel kärnfamilj, sen kan man gå tillbaka till de lukrativa filmjobben igen (få vill ha en gravid skådis i sina filmer).

2. Tvillingar ger mer publicitet – om man nu behöver det. Första bilden på Jennifer Lopez och Marc Anthonys små barn såldes för 36 miljoner.

3. Generellt anses det vara tufft att få två små barn samtidigt. Det är inga problem för Hollywoods multimiljonärer som har en stab av barnflickor dygnet runt.

4. Ingen anklagar mamman för att vara ”Too posh to push” – för snobbig för att krysta. Tvillingar medför nästan alltid kejsarsnitt, något som är hett eftertraktat i Hollywoodkretsar.

5. Barnen har goda möjligheter att gå i föräldrarnas fotspår. Titta på enäggstvillingarna Olsen, som byggt hela sin karriär på att de är två.

Tio kändisar med tvillingar

Startade trenden.

1. Hösten 2004 fick Julia Roberts barnen Hazel Patricia och Phinnaeus ”Finn” Walter Moder.

2. 2004 fick även 48-åriga Geena Davies och maken Reza Jarrahy två söner - Kian William och Kaiis Steven.

3. Skådespelerskan Angela Bassett, 49, (mest känd för att ha spelat huvudrollen i filmen om Tina Turner ”What´s love got to do with it” , nu aktuell i ”Cityakuten”) fick tvillingarna Slater och Bronwyn med hjälp av en surrogatmamma år 2006.

Holly är hemlighetsfull.

4. Då 47-åriga Holly Hunter fick tvillingar för drygt två år sen, men har sensationellt nog lyckats hålla namnen på barnen hemliga.

5. Marcia Cross har döttrarna Eden och Savannah, 1 år, ihop med maken Tom.

P Diddy och Kimberley - innan barnen kom.

6. Rapparen P Diddy och är pappa till D'Lila Star Combs och Jessie James Combs, 1 år. Mamma är Diddys exsambo Kimberly Porter.

7. Patrick Dempsey och hans fru Jillian fick dubbelt upp förra året när Darby Galen och Sullivan Patrick föddes.

8. Dennis Quaid och hans hustru Kimberley Buffington har bebistvillingarna Thomas Boone och Zoey Grace.

9. J.Lo och Marc Anthony fick barnen Emme och Max tidigare i år.

10. Tidigare i vår bekräftade Angelina Jolie och Brad Pitt att de väntar tvillingar som beräknas födas i augusti.