Barn far illa av föräldrars surfande

”Det vanligaste problemet är pappor som porrsurfar”

RELATIONER

Föräldrars användande av internet kan orsaka sorg, skam och ilska hos barnen.

Porrsurfande och sexchattande är sådant som sårar barnen.

Det uppger Bris i en ny rapport.

Av en slump råkar barnet på föräldrars kommunikation via mejl eller chatt. Eller så råkar man upptäcka sidor som föräldrarna har surfat in på.

– Det vanligaste problemet är pappor som surfar på porrsajter. Familjen har en gemensam dator och barnet stöter då på pappans bilder eller hemsidor som har besökts, säger Thomas Jonsland som är en av författarna till rapporten och it-samordnare på BRIS.

Hur reagerar barnet på förälderns porrsurfande?

– Det blir många olika känslor på en gång. Skammen att tänka ”jag har en pappa som gör på det här viset”, men också en ilska, ”vad i helvete är det här? Hur kan han hålla på?”. Det finns också en sorg, att man blir ledsen över att man har sådana föräldrar.

Barnporr och skilsmässa

I flera fall handlar porrsurfandet till och med om barnporr, berättar Thomas Jonsland.

En 18-årig kille berättar i ett mejl till Bris om hur han samlar bevis mot sin far och planerar att polisanmäla honom:

"Det gäller min far. Jag har upptäckt att han surfar in på hemsidor som innehåller barnporr. Jag och min storasyster är dem enda som vet om det. Jag vill inte berätta för mamma för hon kommer nog ta det väldigt hårt", skriver han.

Att barn och ungdomar inte vågar berätta för den andra föräldern om sin upptäckt är vanligt, enligt Thomas Jonsland.

– Man inser hur mycket det kan riva upp. Risken är uppenbar att föräldrarna kommer skiljas på grund av det här.

Otrohet och oro

Att upptäcka att pappan via olika sajter har kontakt med andra kvinnor eller yngre tjejer är ett ämne som barn tar upp i samtal med Bris.

– Det kan vara otrohet som existerar i verkliga livet men kan också vara en sådan otrohet som bara existerar via internet. Man upptäcker att pappa har kontakt med unga tjejer på nätet, att han sexchattar eller att de skickar sexmejl till varandra.

Det orsakar funderingar, oro och en känsla av skam hos barnen som inte vet hur de ska hantera situationen.

Thomas Jonsland har en känsla av att problemet med föräldrars IT-vanor har växt.

– Det är min känsla och det är väl ganska naturligt eftersom internet fortsätter betyda mer och mer för alla. Att då förekomsten av problem ökar som är relaterade till nätet är självklart.

Ett sätt för barnet att reagera på sina känslor kan vara att kontakta Bris och berätta om sin upplevelse. Enligt Thomas Jonsland är Bris ofta den första man berättar för och det kan vara ett sätt att hantera sina känslor och slippa känna sig ensam.

Han berättar att de barn som vill kan få kontakt med Bris även under sommaren.

– Bris telefonlinje har öppet i sommar men med färre tider. Mejlen och våra forum är öppna som vanligt.

FAKTA

Barns kontakt med Bris:

Mejl från kille, 15 år:

"Det verkar som om min pappa är otrogen. Jag läste hans konversationslogg på Msn. För jag var bara nyfiken. Och då såg jag att han snackar med typ unga tjejer, och det äckliga är att han är 53! Och dom snackar om sex och att dom ska mötas och allt, det gör mig spyfärdig och jag mår verkligen dåligt av det. Jag vet inte om jag ska berätta för mamma, för jag är rädd att dom ska skilja sig. Snälla, vad ska jag ta mig till?"

Samtal med tjej, 12 år:

Flickan ringer och berättar om sin mamma som sitter framför datorn nästan jämt. Hon känner sig kränkt och sviken när mamman sitter tunnklädd och lägger ut bilder på sig själv istället för att bry sig om flickan. Hon är ständigt upptagen och har ingen tid över för sin dotter.

Mejl från tjej, 13 år:

"Jag vet att det låter fånigt. Men min mamma har börjat spela dataspelet World of Warcraft och hon sitter uppe hela dagarna och nätterna nu på sommaren och hon glömmer bort det som betyder något för mig. Och när hon inte är vid datorn så blir hon alldeles som en osalig ande och hon tittar rätt ut och säger inget… Jag mår inge bra… Snälla vad ska jag göra?"

Källa: Bris

ARTIKELN HANDLAR OM