Barnen bestämmer rubbet om krubbet

Nu tar de makten över middagen

Foto: conny sillén
TACOS ELLER KORV OCH MAKARONER Det står på menyn när Peter Hallgren och Karin Jonsson har fredagsmys med sönerna Oskar, 5, Kalle, 8 månader, och Olle, 8. I familjens hem i Västerås får nämligen brödratrion bestämma maten en till två gånger i veckan.
RELATIONER

Nu regerar barnen i köket.

De bestämmer i allt större utsträckning vad som ska ställas fram på matbordet.

– Många föräldrar vill slippa stressen och tycker att det blir enklare att bara ge barnen vad de vill ha, säger barndietisten Sara Ask.

Enligt en färsk undersökning, gjord för den norska tidningen VG, låter sex av tio norska småbarnsföräldrar barnen bestämma vad familjen ska äta till middag.

I Sverige är trenden densamma. Exempelvis svarar sex av tio Aftonbladet-läsare att barnen får ta matbeslutet flera gånger i veckan.

”För mycket pizza”

– Att se barnen peta i maten kan kännas stressande för många föräldrar och då kan det vara betydligt enklare att bara ge barnen det de vill ha, säger Sara Ask.

Men hon tycker att man ska vara försiktig med att låta barnen bestämma allt för ofta.

– Risken är att det blir för mycket korv och pizza. Föräldrarna har ju faktiskt bättre koll på vad som är nyttigt. Dessutom utvecklas inte barnens smaklökar om de inte får prova på mat av lite vuxnare karaktär.

Men hur ska man då göra som förälder med barn som vägrar äta?

”Ska vara förebilder”

– Det är klart att det finns maträtter som barnen kan få slippa, på samma sätt som det finns mat som inte vuxna vill ha. Men föräldrarna ska fungera som förebilder och visa att de tycker att maten är god, något som barnen ofta tar efter.

Stephan Rössner, professor i medicin, är inne på samma spår:

– Barnen ska absolut inte bestämma maten för ofta. Men man ska inte heller tvinga och gnälla på barnen att de ska äta. Hoppar Kalle över föräldrarnas mat en dag är det ingen fara. Försök få honom att äta genom uppmuntran i stället.