McDonalds-leksak kan skada hörseln

RELATIONER

Trots tidigare kritik, fortsätter McDonalds att sälja ljudleksaker med sina Happy Meals.

McDonald's nya ljudleksak avger ett ljud på 115 decibel.

– Detta är absolut olämpligt för barn och helt obegripligt, säger docent Björn Hagerman vid Karolinska institutets laboratorium för hörselteknologi till DN.

Foto: Susanna Vidlund
Högljudd Leksaken från McDonald's har så högt ljud att det kan ge barn permanenta hörselskador och tinnitus.

För två år sedan riktades skarp kritik mot McDonald's för leksaker med ett ljud på cirka 100 decibel. Då lovade McDonald's att inte återkomma med den här typen av produkter och då avstod Konsumentverket från att driva fallet i domstol

Men nu har McDonald's lanserat en ny ljudleksak, en slags musikdosa som finns i sex olika varianter med musik av bland andra Tokio Hotel och Sugababes.

Tinnitus

DN lät Karolinska institutet i Huddinge testa fyra olika varianter av den nya leksaken som ger ifrån sig ett skrälligt ljud. Kontinuerliga ljudnivåer på 115 decibel uppmättes, vilket överstiger Socialstyrelsens gränser för barn. Enligt Socialstyrelsen ska ett knattedisko inte vara över 90 decibel. I lokaler som barn har tillträde till får maxnivån för tillfälliga ljud inte överstiga 110 decibel.

Ljudet i McDonald's nya ljudleksak som ser ut ungefär som en liten mobiltelefon, är så högt att det kan ge barn permanenta hörselskador och tinnitus, skriver DN.

Driva i domstol

Men McDonald's tycker inte att leksaken är farlig för hörseln.

– Vi har testat den 25 centimeter från örat och uppmätt 79 decibel. Det understiger gränsvärdena med råge, säger Claes Eliasson på McDonalds Sverige till DN.

Enligt DN kan hundratusentals barn få McDonald's nya ljudleksak. Försäljningen har pågått sedan den 5 september och planeras pågå till den 2 oktober.

–?Om denna leksak har ett kontinuerligt ljud på de nivåer ni studerat, då är det fruktansvärt högt. Om de nivåerna gäller leksaken, då kan vi driva det i domstol, säger Wanja Geisendorf som är ansvarig för leksaker och produktsäkerhet på Konsumentverket till DN.