Min sambos barn är så stökiga

RELATIONER

Min sambo har tre barn, ålder 3, 6, 9 från tidigare äktenskap. Alla tre är otroligt högljudda. De skriker, pratar och sjunger högt. De går ofta omkring och bara ”låter”.

Jag har försökt att prata med min sambo om detta men han säger att barnen bara är glada. De bråkar också väldigt mycket med varandra. Jag har själv två barn, 11 och 16 år, och har aldrig upplevt att de är så högljudda. Vid middagsbordet vägrar de att sitta bredvid varandra och en hel middag kan ”urarta”.

Jag undrar vad jag kan göra? Jag har försökt med ”allt”. Det känns väldigt hopplöst och mina barn tycker det är superjobbigt med allt bråk.

Maria


Nanny Anne-Lie: Barn får sina gener från föräldrarna. Är mamman och pappan aktivt utåtriktade med mycket energi? Hur har det sett ut under upp växten? I deras familjekultur under barnens första år var kanske ljudnivån och energin hög. Är det så har de både genetiskt och socialt blivit aktiva och – som du säger – stökiga.

Nu ser det annorlunda ut i ert gemensamma liv, men det tar lång tid att sätta ny prägel. Det måste ni båda vuxna sam arbeta om. Tycker pappa att det är som det alltid varit och helt ok, kan du inte påverka så mycket. Ni får hitta lite andra lösningar då ni har alla barnen samtidigt. Kanske dela upp tiden en del. Pappan måste ju även ha ett bra sam arbete med mamman kring barnen, annars kan bråk och oro vara ett sett för barnen att signalera sitt dåliga mående. Börja med att prata ihop er vuxna om bra bemötande och önskade resultat. Sen får ni på ett positivt sett införa nya regler vid matbord och nattning. Låt även förändringarna vara små och ta tid. Att få ihop nya familjekulturer är inte lätt. Men tänk hela tiden på att barnen faktiskt inte valt, utan det har ni vuxna.

ARTIKELN HANDLAR OM