Äntligen får vi mormorspeng

Nu blir det rättvisare för ensamstående föräldrar

RELATIONER

Ensamstående föräldrar missgynnas av lagen om de är sjuka.

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att en ny ”mormorspenning” snart ändrar på det.

– Det här var på tiden, säger Lena Sandrieser, 39, ensamstående mamma.

Foto: Foto: SANNA SJÖSWÄRD
TOPPEN! Ensamstående Lena Sandrieser, 39, i Stockholm med dottern Irma, 2,5, tycker det nya förslaget om att närstående ska få föräldrapenning är toppen.

Ensamstående vårdnadshavare hamnar i klistret om de blir sjuka. I dag kan de inte ge sin föräldrapenning till någon annan om de själva är för sjuka för att hand om barnet.

Den som ställer upp och tar hand om barnet till en sjuk förälder får i stället bekosta det själv genom semester eller tjänstledighet.

Ett ständigt pussel

– Jag har haft tur eftersom mina föräldrar är pensionärer. Men som ensamstående är det ett ständigt pusslande om man blir sjuk, säger Lena Sandrieser.

Nu vill regeringen täppa till den här luckan och i höstbudgeten flaggar regeringen för en särskild föräldrapenning. Den innebär att närstående till den sjuka föräldern kan få ersättning för att ta hand om barnet.

– Det här kommer att hjälpa en mycket utsatt grupp som drabbas, och även deras anhöriga som i dag får ställa upp utan ersättning, säger socialminister Göran Hägglund.

Den nya lagstiftningen har varit efterfrågad länge. En utredning från den gamla regeringen ligger till grund för förslaget.

Tagit väldigt lång tid

Detaljerna kring den särskilda föräldrapenningen är inte helt klara ännu och det dröjer innan deninförs.

– Vi ska till exempel titta på vilka som kan få förmånen. Men förslaget kommer garanterat att genomföras januari 2010, säger Göran Hägglund.

Regeringen anslår just nu inga pengar till satsningen eftersom man inte tror att det kommer behövas några extra skattepengar.

Småbarnsmamman Lena Sandrieser som varit engagerad i frågan välkomnar regeringens nya initiativ.

– Men det har tagit väldigt lång tid eftersom en utredning blev klar redan 2005.

FAKTA

Så funkar den särskilda föräldrapenningen

Om ensamstående vårdnadshavare ger sitt medgivande kan Försäkringskassan besluta att en annan person tar hand om vårdnaden. Den personen beviljas då ersättning genom den nya föräldrapenningsförmånen.

Förutsättningen är att föräldern till barnet inte kan vårda barnet på grund av sjukdom eller smitta och att han eller hon också beviljats föräldrapenning.

Den särskilda föräldrapenningen beviljas med 80 procent av inkomsten på den som vårdar barnet. Hur lång tid det ska gå att ta ut den särskilda föräldrapenningen är ännu inte bestämt. Men tanken är att den ska likna den vanliga föräldrapenningen så mycket som möjligt.

Johannes Heuman