Vår 11-åring vill inte att vi har sex

RELATIONER

I går meddelade vår 11-åring under drastiska omständigheter att han mådde illa av att vi hade sex. Han slog på dörren (det var mitt i natten och vi trodde han sov) och skrek och grät.

Det kom fram att att hört oss förut och att han varje gång mådde illa både under tiden och dagen efter.

Jag förstod inte ens först att han visste vad vi gjorde och trodde bara att han var rädd för de främmande ljuden men han visste mycket mer än vad jag insåg.

Han frågade mig hysteriskt om det inte räckte med de två barnen vi har. När jag sa att vi inte skulle skaffa mer barn kunde han inte förstå varför vi gjorde ”det”. Jag försökte förklara att det var ett sätt att visa kärlek för vuxna men han sa att han tyckte att det räckte att vi pussades. När jag lovade att vi skulle vara tystare i fortsättningen krävde han att det aldrig skulle ske igen.

Nu till min fråga: Vad säger man egentligen? Jag vill inte att han ska må dåligt. Hur får man honom att acceptera att föräldrar har sex? Just nu känns det som om jag aldrig mer vågar ha sex när han är hemma.

Orolig mamma

Nanny Anne-Lie: Tja, vi har ju oftast lyxen med egna rum här i västvärden. Troligtvis var det mera naturligt att förstå/höra då vi var mera trångbodda. Ta hans upprördhet till er och lova att ni kommer att vara tystare. Men förklara samtidigt att det är en vuxengrej som är viktig för att man skall fortsätta leva tillsamans. Det har inte med barnalstrandet att göra. Erbjud honnom en cd/bandspelare vid sängen som han kan lyssna på med hörlurar. På så sätt kan han känna sig trygg i att inte behöva höra. Men var tydlig med att det är något vuxet och bra. Var i övrigt naturliga med ömhetsbetygelser som pussar och kramar inför barnen. Det kommer dom bära med sig in i sina framtida relationer som förebild.

ARTIKELN HANDLAR OM