Vet du vad ditt barn gör på nätet?

Aftonbladets reporter gav sig ut på cybervandring

Foto: Hannah Modigh
Terri Herrera Eriksson lär sig nätvandra. En balans mellan att anmäla olagligheter och att inte komma med vuxna pekpinnar.
RELATIONER

Världens största fritidsgård är nästan totalt befriad från vuxna.

Terri Herrera Eriksson fick lära sig hur man nätvandrar och är en vuxen förebild på Internet.

– Föräldrarna har helt släppt kollen på nätet till sina barn, säger Magnus Söderberg, projektledare för Nätvandrarna.

Foto: Hannah Modigh
Nätvandrare på heltid – Lalle Ekeman visar Terri hur nätvandrandet går till. I bakgrunden står Magnus Söderberg och bredvid sitter Heidi Ander.

Som mamma till en sexåring respektive tvååring har jag inga ungar i datoråldern.

Däremot har jag tonåriga syskonbarn som gillar att låna min dator, vilket har väckt min nyfikenhet – vad sysslar de egentligen med?

I ett kontorslandskap på Fryshuset i Stockholm träffar jag Magnus Söderberg, Lalle Ekeman och Heidi Ander som har surfning som jobb. De är nätvandrare på heltid.

Dold agenda

– Stora delar av Internet är så gott som totalt föräldrafritt, säger Magnus Söderberg. De få vuxna som finns i chattrum och olika forum har ofta en dold agenda; de raggar på unga, vill spionera på sina barn, eller har ett budskap de vill föra ut. Unga tjejer som berättar att de är gravida brukar till exempel peppras med budskap från abortmotståndare.

En nätvandrares uppgift är snarare att finns tillhands för de ungdomar som behöver kontakt med någon vuxen. Det kan handla om allt från allvarliga funderingar kring relationer och sex till enklare samtal om musiksmak. Egentligen är uppdraget ganska likt de klassiska nattvandrarnas, men man är inte ute på stan i gul jacka, utan jobbar med datorn som redskap.

– Vi försöker att inte komma med pekpinnar utan snarare bara finnas tillgängliga när någon önskar kontakt med oss, lite som fritidsledare på nätet, säger Heidi Ander.

Olämpliga inlägg

Men visst händer de att de ingriper och anmäler olämpliga inlägg och bilder.

– För inte så länge sen var det två tjejer som hetsade varandra att ta livet av sig, säger Heidi. Då tog vi kontakt med några fältassistenter i tjejernas bostadsområde så att de skulle kunna göra en bedömning om det hela rörde sig om ett sjukt skämt eller om självmordspakten var allvarligt menad.

Tydliga alias

Förutom att vara aktiva på nätet föreläser även Nätvandrarna om sin verksamhet och håller i kurser. Lalle ger mig en guidning bland de största ungdomssajterna och visar hur en nätvandrare brukar arbeta, exempelvis med tydliga alias (”Magnus Nätvandrarna” snarare än ”Lizard_14”) och med respekt för andras integritet. Man ska finnas tillhands, men inte jaga efter någon.

– Vi försöker vara personliga, men inte privata, säger Heidi.

På olika communitys hittar jag forumdiskussioner om allt från favoritdroger – svaren varierar mellan O’boy och LSD – till hur man bäst stajlar könshåret. Hur ska man undvika att drabbas av total panik och klippa av nätsladden?

– Man måste inse att unga i alla tider har försökt revoltera och provocera, säger Lalle. Du måste komma ihåg att internet inte är det största problemet utan problemen i verkliga livet är värre. På nätet kan du inte knarka, slåss och våldta. Det kan snarare vara ett positivt verktyg för att nå ut till unga som inte mår bra.

Tyda varningssignaler

På frågan om fler vuxna på nätet hade kunnat förebygga exempelvis skolmassakern i Finland drar han på svaret.

– Jag skulle önska att det var så, men jag vet inte. Hur når man fram till någon som är redo att mörda sina skolkamrater? Samtidigt skulle bra vuxna på ungdomssajterna kanske kunna tyda varningssignalerna bättre.

FAKTA

6 råd till blivande nätvandrare

1. Fråga! Fråga förutsättningslöst vad ditt barn gör på nätet. Be honom eller henne visa och berätta om sina favoritsajter.

2. Spionera inte. Kolla inte ditt barns msn om du inte har allvarliga misstankar om att han/hon sysslar med något olagligt eller är i fara. Det är en kränkning som motsvarar att läsa någons dagbok.

3. Var en god förebild. Många vuxna som deltar i forum eller bloggar är sju resor värre än unga när det gäller att mobba och sprida tveksamma budskap. Utgör ett positivt exempel!

4. Undvik pekpinnar. Att bli medlem på en ungdomssajt enbart i syfte att kolla upp sitt barn eller läsa lusen av alla som dricker, skolkar och har sex före äktenskap brukar sällan vara ett succérecept.

5. Anmäl! Ser du några oegentligheter: anmäl till sajtens moderator. Alla stora ungdomssajter har tydliga regler och kan stänga av medlemmar som exempelvis bedriver hets mot folkgrupp, ofredar någon sexuellt, trakasserar eller mobbar andra.

6. Delta med måtta. Det är bra när en vuxen tittar förbi en sväng på ett ungdomsdisco, men dåligt för stämningen om han/hon stannar kvar och dansar hela natten.

På samma sätt är det bra om du tittar in på olika ungdomssajter – men delta med måtta. Finns det hundra aktiva vuxna volontärer samtidigt på en sajt så kommer ungdomarna att fly.

5 ungdomar om nätvandrare och föräldrars koll

Beatriz Salazar Nelin, 16:

– För mig personligen skulle fler nätvandrare varken göra något till eller från. Mina föräldrar har ingen koll på det jag gör på nätet, de litar på att jag inte gör något dumt. Vilket jag heller inte gör.

Bobo Molander, 17:

– Nätvandring låter som en bra idé. På vissa sidor känns det som det verkligen finns ett behov. Mina föräldrar skulle aldrig börja nätvandra, de är inte så high tech.

Anna Söderström, 17:

– Jag känner till Nätvandrarna och tycker det är bra att någon har koll – förutsatt att de respekterar att vi ungdomar också vill ha vissa saker ifred. Ville mina föräldrar nätvandra skulle jag bara vara positiv.

Simone Smedberg, 17:

– Nätvandring låter jättebra! Min syster har varit utsatt för nätmobbing och då kunde man verkligen sakna vuxnas närvaro på nätet.

Eray Cakar, 16:

– Jag tycker att det är onödigt. Det kommer ändå inte att förändra något.

Några sajter att känna till

Playahead.se

Playahead är ett stort community där unga chattar och håller kontakt med andra. Mycket nätverkande och slutna klubbar.

Lunarstorm.se

Lunarstorm har varit Sveriges största community och är en av landets mest besökta webbplatser. Den har gått till att vara mer Facebooklinknade där folk har sina egna krypin.

Habbo.se

Habbo Hotel är en av världens största virtuella ungdomscommunities som är uppbyggd som en virtuell hotellmiljö. De egna rummen kan inredas med möbler som köps för en virtuell valuta. Denna valuta införskaffas genom riktiga pengar.

Ungdomar.se

En snabbt växande sajt där många är aktiva i forum och bloggar. Här finns också experter och jourhavande kompis att vända sig till med sina tankar och frågor.

Dikta.se

Här kan Du både läsa och skriva dikter, samt kommentera andras alster. Sajten har också ett forum där allt från ångest till kärlek behandlas.

Helgon.net

Växande nätsamhälle för människor med alternativa kläd- och musikstilar.

Hamsterpaj.net

En svensk sida grundad av en tonårig kille. Utbudet består mest av underhållning i form av filmer och spel, men det finns även ett forum.