Ett skepp kommer lastat – med barn

Här öppnar ett flytande dagis

Foto: Lotte Fernvall
Sjöutsikt Barn vid Tranbärs förskola, vid Tranholmen, framför sitt nya, flytande dagis.
RELATIONER

Växande barngrupper och svårigheter att få bygglov tvingar fram nya förskolelösningar. På Tranholmen i Stockholm öppnar nu ett båtdagis.

– Jag hittade pråmen på Blocket, berättar föreståndaren Anna Hamilton.

Barnafödandet har ökat under de senaste åren och lett till växande dagisköer. Samtidigt stångas kommunerna med problem att hitta nya förskolelokaler. Dels för att flera villkor måste uppfyllas för att en lokal ska duga som förskola, och dels för att många grannar överklagar byggplanerna.

– En trend är att nästan alla lösningar blir överklagade av de boende i området, säger Gunnar Ohlsén, chef för samhällsplaneringsavdelningen i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning utanför Stockholm. Man protesterar mot de störningar som man uppfattar kommer av den nya förskolan: ökad trafik, buller och minskad tillgång till parkerna.

Flytande dagis

Istället får man hitta nya lösningar. På trångbodda ön Tranholmen löste det hela sig genom en utannonserad pråm på Blocket.

– Tidigare har vi haft verksamheten fördelad på tre små stugor, vilket har varit väldigt tungt och opraktiskt, säger Tranbär förskolas föreståndare Anna Hamilton.

Det flytande dagiset var planerat att öppna redan i våras, men på grund av ombyggnader och långsam handläggning kring bygglov blev allt klart först i början av november. Nu flyttar de 30 barnen in.

– Kritiker har klagat på att pråmen förstör sjöutsikten och att barnen hellre kunde gå på förskolan på fastlandet.

”Vansinnigt smidigt”

Andra har varit positiva till idén. Med dagispråmen har ön äntligen fått en byggnad med lokaler som lämpar sig för exempelvis stormöten.

– Jag tycker det är vansinnigt smidigt med den här typen av flexibla förskolor, säger Anna Hamilton. Minskar barnantalet på ön kan man ju alltid frakta bort båten. Det är redan en annan kommun som har hört av sig och vill köpa den ifall vi inte behöver den längre.

Leker inte på båten

På ytterligare två ställen i Stockholm; vid Fredhäll och i Hammarby Sjöstad, planeras båtförskolor. Många har haft invändningar när det gäller säkerheten men Anna Hamilton påpekar att pråmen är omgärdad av 1,40 meter höga staket med täta spjälor.

– Barnen ska inte leka utomhus på båten, utan antingen är vi inne eller ute på utflykt. De här ungarna är uppvuxna på en liten ö, så de har respekt för vatten.

Barnen själva är jättenöjda med sitt nya annorlunda dagis.

– De är som kor på grönbete. Igår lekte de ”Hela havet stormar” inomhus. De har aldrig haft tillgång till så här stora ytor förut.

Den enda nackdelen är bristen på en egen tomt.

– Vi har ju ingen gård att leka på utan måste alltid gå iväg när vi ska vara ute.

FAKTA

Andra alternativa lösningar

Bussdagis

Även kallad mobil förskola. Barnen spenderar dagen på en specialinredd buss som tar dem till olika utflyktsmål. Moblia förskolor på flera platser i landet. Ett rullande dagis löser både platsbrist men sägs också ge friskare barn eftersom de är ute mer. Nackdelen är att hämtningar och lämningar blir oflexibla. Kommer man för sent har bussen åkt.

I Ur och skur och uteförskolor

Grundidén bakom I Ur och Skurpedagogiken är att barns behov av kunskap, rörelse och gemenskap tillfredsställs genom vistelse i naturen. Därför är man ute i stort sett hela dagarna. Det finns allt från uteförskolor där barnen äter och sover inne till varianter där man bara har en 15 kvadratmeters stuga med förråd och toalett.