Skäms du inte, mamma?

Aftonbladets reporter testade att vara ”dålig förälder” på stan

Foto: Pontus Orre
DÖDSSYND En gravid kvinna som röker går inte säker på stan. Aftonbladets reporter – med kudde under tröjan – fick fördömande blickar av alla hon möt
RELATIONER

Lite vin skadar inte bebisen, ändå ska en ammande mamma inte dricka. Det tycker barnmorskorna – och svenska folket. Wendelas läsare har röstat fram de värsta föräldrasynderna. Aftonbladets reporter Ulrika Lidbo testade gränserna på stan – hur dålig får en mamma vara?

– Vill du döda ditt barn, eller?

Den ilskne mannen pekar på cigaretten och min fejkade gravidmage.

Jag spelade ”dålig mamma” för en dag och har aldrig blivit så ifrågasatt.

Jag har aldrig rökt som gravid eller förälder. Men om jag vore rökare är det väl fortfarande min ensak om jag väljer att röka när jag är gravid även om det inte är hälsosamt. Eller?

När jag ställer mig utanför Gallerian på Hamngatan i Stockholm med barnvagn och kudde instoppad under tröjan och låtsaspuffar på en cigarett, känner jag direkt blickarna på mig. Äldre, yngre, män, kvinnor – varenda människa stirrar på mig, på cigaretten, på vagnen.

Och jag läser deras tankar: Så fruktansvärt oansvarigt! Hur kan hon?

Skakar av upprördhet

En stund senare står jag med nästa cigarett, ännu otänd, i handen när en mycket arg medelålders man kliver fram och pekar.

– Tänker du tända den där, eller?

Jag svarar att det ska jag och han börjar skaka av upprördhet.

– Men du är väl gravid?

– Ja, jag har lite svårt att sluta röka.

Mannen tar ett hotfullt steg närmare och ryter:

– Vill du döda ditt barn, eller? Du har väl den bästa jävla motivation man kan tänka sig för att sluta röka!

Och jag tänker att han har rätt.

Men när blev det okej att skälla ut mig – en för honom obekant kvinna – för mina dåliga vanor? Svar: för en halvtimme sedan, då jag ”blev” höggravid.

Blickarna bränner

Jag provar att sätta mig på en centralt belägen lunchrestaurang. Magen är borttrollad, nu är jag bara en mamma med barnvagn. Det ligger inget barn i vagnen, inte ens en docka. Men det spelar ingen roll.

Jag hinner knappt sätta mig ned med min ugnsbakade lax och halvflaska rödvin förrän blickarna bränner. Jag häller upp rödvin i glaset och smuttar medan jag vaggar vagnen i sidled.

En äldre kvinna spänner blicken i mig flera gånger så att jag säkert ska uppfatta hennes åsikt om vindrickande småbarnsmammor i lunchtid.

Och det fungerar. Jag skäms verkligen något fruktansvärt. Tänker att någon kanske överväger att ringa de sociala myndigheterna och ta mitt påhittade barn ifrån mig.

Står inte ut längre

Två moderiktiga kvinnor i 40-årsåldern balanserar sina brickor förbi mitt bord och slår sig ner snett bakom. Den ena säger till den andra:

– Men gud vad provocerande att sitta och dricka vin med ett litet barn bredvid sig.

Efter en timme som ”dålig förälder” står jag inte ut längre. Det spelar ingen roll att Livsmedelsverket ger grönt ljus – jag kommer aldrig att dricka vin offentligt som småbarnsmamma. Än mindre röka.

Det verkar alltför riskfyllt.