”Hon var ett stort stöd vid förlossningen”

Jenny och Nils fick hjälp av doulan Maria när de fick sitt första barn

Foto: Marco Gustafsson
Jenny Österlind af Petersens och Nils af Petersens är nöjda med hjälpen de fick av doluan Maria.
RELATIONER

När Jenny Österlind af Petersens och Nils af Petersens skulle få sitt första barn valde de att ha med doulan Maria Signarsson under förlossningen.

Och de fick en trygg och härlig upplevelse.

– Vi kände henne inte sedan tidigare, men att Maria var med om vårt livs största händelse kändes ändå helt naturligt, säger de.

Foto: Marco Gustafsson
Doluan Maria Signarsson med lilla Frida i famnen.

Lilla Frida sover på mamma Jennys mage.

Hon föddes den första oktober på Danderyds sjukhus, och med på förlossningen fanns doulan Maria Signarsson.

– Det var en kollega som berättade att hon använt sig av en doula och jag tyckte att det lät så tryggt, berättar Jenny.

Jenny sökte efter mer information på Internet och fick kontakt med Maria Signarsson, trebarnsmor och utbildad doula.

– Vi träffade Maria två gånger under graviditeten och jag kände direkt hur personkemin stämde. Bara vetskapen om att hon skulle finnas där gjorde att jag inte var orolig inför förlossningen, berättar Jenny.

– När vi träffades pratade vi igenom våra förväntningar inför förlossningen, hur vi önskade att den skulle bli och även hur vi ville att Maria skulle stötta oss.

Tar inte över papparollen

Det är inte meningen att doulan ska ta över pappans roll. Pappan är oftast det viktigaste stödet för mamman.

Han känner henne och vet vad hon vill, men saknar kanske kunskap och erfarenhet av förlossningar. Därför blir en doula ett bra komplement.

– Som jag ser det så är min roll att både mamman och pappan ska få en så fin och positiv upplevelse som möjligt och att även pappan känner sig delaktig och behövd, säger Maria Signarsson.

Nils var hela tiden öppen till att ha med en doula, men var ändå orolig att han skulle känna sig överflödig.

– När Jenny började prata om att ha med en doula under förlossningen så var jag först lite orolig att jag skulle hamna utanför. Men så blev det absolut inte, förklarar Nils. Maria pratade med mig hela tiden och peppade mig, så att jag kunde vara ett stöd för Jenny.

– En stor fördel som en doula har är att hon själv ofta har fött flera barn, säger Maria Signarsson. En doula har kunskap och erfarenhet av förlossningsarbetet. Hon känner igen smärtan och vet vart den sitter. Därför kan hon coacha pappan till att massera på exakt rätt ställe, något som kanske inte mamman kan förmedla just i smärtögonblicket.

Trygghet under förlossningen

Vattnet gick halv nio på morgonen. Jenny ringde till Maria och de bestämde sig för att mötas upp på sjukhuset.

Förlossningen tog fjorton timmar från det att de kom in och hela tiden fanns Maria vid parets sida.

Hon gjorde allt från att föreslå olika förlossningsställningar till att ge Jenny massage. Hon hjälpte också Jenny att fokusera på andning och avslappning.

– Maria var hela tiden aktiv under förlossningen, men ändå var hon inte i vägen. Hon var delaktig, utan att ta över för mycket, menar Jenny.

Den främsta anledningen till varför paret valde att ha med en doula var tryggheten. De ville ha ett extra stöd, någon som var där bara för dem.

– Barnmorskorna var ju där, men de hade fler patienter och de gick hem när deras pass var slut. Dessutom kändes det skönt att ha med Maria som visste våra önskemål sedan tidigare, och som kunde förmedla detta till barnmorskorna, förklarar Jenny.

Rekommenderar till andra

– Jag tyckte också att det kändes skönt att veta att Maria fanns där hela tiden, säger Nils. Jag kunde sova en liten stund och jag kunde gå iväg för att äta, samtidigt som jag kände mig trygg med att inte Jenny var ensam under tiden.

Jenny och Nils rekommenderar nu andra par till att ha med en doula.

– Maria var helt fantastisk, säger Jenny, och Nils nickar instämmande.

– Om det blir ett syskon till Frida skulle vi absolut kunna tänka oss att Maria är med även under den förlossningen. Vi båda kände oss lugna och trygga genom hela förlossningen, tack vare hennes stöd, avslutar paret.

FAKTA

Vad är en doula?

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder ”hjälpande kvinna”. En doula är en vanlig kvinna med erfarenhet av förlossningar och intresse för att stödja par och kvinnor under deras förlossning.

Vilka ska anlita en doula?

Ensamstående mammor. Om man väljer att ha med en doula slipper man risken att annars lämnas ensam under förlossningen, eftersom förlossningspersonalen inte finns inne på rummet hela tiden.

Förlossningsrädda mammor eller pappor. En doula kan underlätta för förlossningsrädda genom att finnas till stöd för paret, informera, ge förslag, råd och tips samt stötta pappan.

Par som önskar ett extra stöd vid förlossningen. Med en doula närvarande kan pappan fokusera fullt ut på mamman. Paret kan få stöd och trygghet från en erfaren person.

Hur anlitar man en doula?

En förteckning över doulor finns på http://www.doula.nu som är hemsidan för ODIS, Organisationen för doulor & förlossningspedagoger i Sverige. Det kostar ungefär mellan 3000 och 4000 kronor att anlita en doula. Då ingår det att doulan är standby två veckor före och två veckor efter beräknad förlossning. Dessutom ingår det en eller flera träffar före och efter förlossningen. Träffarna är till för att paret och doulan ska kunna lära känna varandra och prata igenom känslor, funderingar och förväntningar. När förlossningen har startat ringer man efter sin doula som antingen kommer hem till de blivande föräldrarna eller möter upp på förlossningen. Därefter stannar hon ända tills barnet är fött. Efter några dagar träffas man igen för en återträff där man följer upp förlossningen.