Nätpoker – för barn

Tecknade figurer lockar barn att spela nätpoker

På spela.se finns pokerspel för barn, där man inte spelar för pengar och där åldersgränsen är 14 år.
RELATIONER

Nu kan barn spela nätpoker.

Barnspelsajten spela.se lockar barn med tecknad Jurassic-poker.

– Ju tidigare man introduceras, desto större är risken att få problem med spel senare i livet, säger Carolina Nordlinder, på Statens folkhälsoinstitut.

"Place your bets" Från spel på spela.se.

Spelsajten spela.se erbjuder barn ett trettiotal olika poker- och hasardspel gratis. Spelen liknar kommersiella vuxenspel och vissa är utformade för att locka barn.

I Jurassic-pokern lägger barnen slantarna på bordet med hjälp av elefantens snabel. I den mest populära Vilda västern-pokern satsar barnen hundratals låtsasdollar bland tecknade cowboyfigurer i saloonmiljö.

– Spelen liknar gratisspelen för vuxna. De är oftare lättare att vinna på och liknar vuxenspelen i utformningen, vilket gör övergången till spel med pengar enklare, säger Carolina Nordlinder på spelberoendeprojektet, FHI.

Barn i alla åldrar

Spela.se ägs av det holländska spelföretaget Spil Games och har en åldergräns på 14 år. Men sajten är fylld av spel för barn i alla åldrar och det finns ingen ålderskontroll. För att spela gratisspelen skriver man in sitt namn och kön.

– Barn och ungdomar är en stor riskgrupp. Ju tidigare man introduceras desto större är risken för spelberoende. Barnen får se hur en spelsajt ser ut, sedan är det lätt att ta klivet över till spel om pengar, säger Carolina Nordlinder.

Nätpoker blir en allt vanligare fritidssysselsättning bland tonåringar. Var sjätte kille i nionde klass spelar nätpoker för pengar varje månad, enligt senaste CAN-rapporten. Trots att åldersgränsen är 18 år.

Spelvanor ska undersökas

Statens folkhälsoinstitut genomför nu en studie där ungas spelvanor kommer att undersökas särskilt.

– Vi vet att det förekommer minderårigt spelande på nätet. Nu ser vi också att tjejer börjar spela för pengar. Det är viktigt att föräldrar inte lånar ut sina kreditkort till barnen, säger Carolina Nordlinder.

aftonbladet.se har sökt Spil Games för en kommentar.