Så lätt hittar unga dödsdrogen GHB

1 av 3 | Foto: Jimmy Wikström
RELATIONER

Den köps på nätet. En färglös vätska som kallas ”gobbe” eller ”tvål”. Varje år tar den flera ungdomars liv.

”GHB är en av de värsta drogerna vi har nu”, säger socionomen Mattias Gullberg.

Internet är lekplats för dagens tonåringar. Där finns kompisarna, mötesplatserna – och frestelserna.

I dag är droger bara några tangentklick bort. Och det senaste hotet är en genomskinlig vätska med kraft att förvandla din tonåring till ett psykiskt vrak.

Genom åren har det gått trender i vad ungdomar berusar sig med. Hasch. Mellanöl. Hembränt. Piller på rave-fester. Det senaste hotet är en drog som är relativt enkel att tillverka – recepten ligger tillgängliga bara ett sök-klick bort – och langarna väntar på nätet. GHB är den senaste faran som du som tonårsförälder måste ha koll på.

– Bland ungdomar kallas den för ”tvål” eller ”gobbe”. Det är en färglös, fet, oljig vätska som smakar salt, till utseendet påminner den lite om tvål, säger Bengt Bager, kriminalinspektör på stockholmspolisen.

Samma dos – olika effekt

Under 2007 vårdades 127 personer på Sahlgrenska sjukhuset på grund av förgiftning med GHB. I år har tre personer dött efter GHB-överdos på samma sjukhus.

– Användningen av den här drogen kan börja i tidiga år, i tonåren. Den kom in i kroppsbyggarkretsar i Västra Götaland för cirka tio år sedan, när internet var i sin linda. Då kallades den för ”nya dödsdrogen”. Sedan dess har den fått sitt fäste i Sundsvall och västernorrland, säger Bengt Bager.

Enligt Bengt Bager var GHB och GBL från början tänkt som en slags rengöringsvätska för industrin.

– GBL omvandlas till GHB i kroppen, så effekten är likadan. GHB är narkotikaklassat, medan GBL är bara klassat som hälsofarlig vara. Det är ett stort problem.

Faran med GHB ligger just i hur oberäknelig drogen är. En dos som i ena stunden ger ett behagligt rus, kan i nästa förpassa dig i livsfarlig medvetslöshet. Människor som slocknar gör det ögonblickligen, det är som att blåsa ut ett ljus. Mitt i en mening.

Tappar andning och medvetande

Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset, liknar det vid att ta narkos i hemmet.

– GHB är den allvarligaste drogen vi brottas med. Risken för att överdosera är ständigt närvarande. Du kan aldrig bli en ”erfaren missbrukare” med GHB. Det kan liknas vid ett narkosmedel. Ungdomarna utsätter sig för en full narkos i hemmet, de tappar andningen och medvetandet. Då måste de in till akuten. Ungdomarna i Göteborg kallar det för att ”gobbedäcka”.

”Gobbe” är oerhört beroendeframkallande.

– Det är en av de värsta drogerna vi har nu, både vad gäller beroende, men också vad gäller livsfara, säger Mattias Gullberg, auktoriserad socionom på Mini-Maria Hisingen.

– Om din tonåring blir riktigt GHB-beroende så kommer han eller hon aldrig kunna sluta frivilligt. Ingen GHB-ist slutar frivilligt. De måste tvångsvårdas. De slutar först när de hamnar i fängelse, dör av en överdos eller blir psykiskt sjuka.

Viktigt att reagera direkt

Mattias Gullberg menar att man som förälder måste reagera direkt om man misstänker att ens tonåring är i kontakt med droger.

– Misstänker man GHB eller andra tunga droger så är det blåljus direkt, då är det enormt viktigt att personen snabbt får hjälp. Kontakta polisen. Socialen. Se till att få professionell hjälp. Nu.

FAKTA

Experternas 6 råd till dig som är tonårsförälder

Mattias Gullberg, auktoriserad socionom, och Bengt Bager, kriminalinspektör, berättar hur du hindrar att ditt barn drabbas.

1 Håll nära kontakt

Skapa en nära kontakt med din tonåring. Fråga vad han eller hon gör på nätet.

2 Håll ordentlig koll

Fasta tider när han eller hon ska vara hemma, ordentlig koll på var han eller hon kommer att vara under kvällen.

3 Prata om droger

Prata om faran med droger.

4 Aktivera dem

Polisen har noterat att ungdomar som är engagerade i någon aktivitet, som idrott, mer sällan söker sig till droger.

5 Kolla beteendet

Håll utkik efter beteendeförändringar, nya vanor och nya vänner, konstiga mobilsamtal, att ”säljbara” saker försvinner hemifrån, att din tonåring är extra svår att väcka.

6 Be om hjälp

Hittar du droger i ditt hem? Kontakta polisen och socialen och begär professionell hjälp.