Vår son biter i allt han kommer åt

RELATIONER

Fråga: Vi har en son som är tio månader. Redan när han var nio månader så började han gå. Problemet är att han har börjat att bitas. Han biter mig, sin pappa, kamrater, soffkanter, bordet och det mesta han kommer åt. Det hela har blivit jobbigt och vi känner oss rådlösa. Jag har också två stora tonårsbarn och min man har tre vuxna söner, men ingen av oss känner igen det här med ”bitproblem” från när de var små. Vi försöker båda två säga ifrån med ett skarpt ”NEJ” eller ”INTE BITAS” och flytta undan honom. Han blir oftast väldigt ledsen och förstår inget alls. Vad kan vi göra för att få honom att sluta bitas?

Carina & Ola

Nanny Anne-Lie: Vissa barn kan reagera väldigt mycket med bitbeteende när tänderna bryter igenom och det kan fortgå under lång tid. Det ser ut som en starkt drift och allt tuggas det på.

Vet ett barn som i den här åldern tuggade av all färg och översta trälagret på hela sin spjälsäng. Så låt honom ha bra tuggsaker. Vätskefyllda gummitugg som man kan lägga i kylen brukar lindra. Säg bara till med ett skarpt nej om han biter er eller sina syskon.

Biter han på något annat olämpligt, byt ut det mot något lämpligare. Prata med er BVC sköterska om smärtlindringsalva som man kan stryka på om allt för många tänder bryter igenom samtidigt. Det finns även bra nätpåsar som man kan fylla med frukt, som barnet kan bita på utan att få i sig stora farliga bitar.